In de wet staat dat werkgevers vrouwen niet mogen benadelen tijdens hun zwanger- en moederschap. Ook niet als vrouwen borstvoeding geven en daarvoor tijdens werktijd moeten kolven. Bovendien is het een wettelijk recht om onder werktijd te kolven met behoud van salaris. Dit blijkt ook een recente uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens. Het College oordeelt dat Action een vrouw discrimineerde door haar contract voortijdig te beëindigen omdat zij onder werktijd kolfde.

Een vrouw werkte via een uitzendbureau op het hoofdkantoor van de werkgever. De werkgever en het uitzendbureau spraken af dat de vrouw mocht kolven en dat zij dat voor eigen rekening zou nemen. Aan het eind van de eerste week gaf de vrouw haar leidinggevende een overzicht van haar gewerkte uren. Die verweet haar vervolgens dat zij tijdens het sollicitatiegesprek niets had gezegd over het kolven. Kort daarna vond de vrouw een nieuwe baan. Met haar leidinggevende maakte zij afspraken over wanneer haar werk bij Actioneindigde. M et het uitzendbureau regelde zij dat het alsnog de kosten van het kolven betaalde.

Vroegtijdig geëindigd

Toen het uitzendbureau Action vroeg om het urenoverzicht te controleren verweet de leidinggevende de vrouw dat zij niet open was geweest over wie de kosten van het kolven betaalde. Gevolg was dat Action het contract met de vrouw nog diezelfde dag beëindigde. Als de vrouw niet had gekolfd, was de arbeidsverhouding pas geëindigd op de datum die met Action was afgesproken. Daarom oordeelt het College dat de werkgever de vrouw discrimineerde vanwege moederschap door de arbeidsverhouding met haar voortijdig te beëindigen.