Wat was het geval? Een mondhygiëniste was bij een tandartsenmaatschap in dienst getreden voor onbepaalde tijd. In haar arbeidsovereenkomst is een brutosalaris opgenomen, inclusief vakantiegeld en vakantiedagen.
Bij beëindiging van haar arbeidsovereenkomst stelt de mondhygiëniste dat het verdisconteren van de vakantiedagen in het salaris in strijd is met de wet en dus niet geldig is. De mondhygiëniste vordert alsnog betaling van vakantiedagen. De werkgever voert hiertegen in aan dat zij met werkneemster een all-in loon is overeengekomen.
Vakantiedagen inbegrepen
Naar het oordeel van de kantonrechter is het all-in loon niet in strijd met de wet. In de arbeidsovereenkomst is een regeling opgenomen over het vaststellen van vakantiedagen. De vakantiedagen dienen na onderling overleg te worden vastgesteld en de mondhygiëniste wordt in de gelegenheid gesteld om ten minste twee weken aaneengesloten vakantie te genieten.
Tevens blijkt uit de arbeidsovereenkomst dat de mondhygiëniste en de werkgever een wijze van beloning hebben afgesproken die niet afhankelijk is van het aantal gewerkte uren, maar een vast percentage van de (netto-)omzet. In dat salaris zijn de vakantiedagen inbegrepen.
De werkgever en de mondhygiëniste hebben er uitdrukkelijk voor gekozen om een hoger loon overeen te komen dan bij een vast salaris op basis van gewerkte uren en hebben het loon over vakantiedagen daarin verdisconteerd. Daarmee is naar het oordeel van de Kantonrechter Leeuwarden (9 februari 2011, LJN: BP5796) voldaan aan de in de wet gestelde eis dat er behoud van loon is gedurende de vakantiedagen. Het all-in loon is naar het oordeel van de kantonrechter niet in strijd met de wet en toegestaan.
Tip
Bij toepassing van een all-in loon is het belangrijk dat de werknemer zijn opgebouwde vakantiedagen opneemt om te kunnen voldoen aan de rust- en recuperatiefunctie van de vakantiedagen. Op deze wijze is het gebruiken van een all-in loon volgens de rechter toegestaan.