Zondag 10 maart is dit jaar de ramadan ingegaan. Het werk gaat tijdens deze islamitische vastenmaand gewoon door. Hoe kun je daar als werkgever rekening mee houden? Enkele tips. 

Werknemers die meedoen aan de ramadan zullen tussen zonsopkomst en zonsondergang niet eten, drinken, roken en geen seks hebben. Ze bidden bovendien vijf keer per dag. De ramadan eindigt op dinsdag 9 april. Eid al-Fitr, het Suikerfeest, markeert het einde van de ramadan.

Het werk gaat tijdens de ramadan door. Enkele adviezen hoe je als werkgever het werk van werknemers die meedoen aan de vastenmaand makkelijker kunt maken.

Wat kun je als werkgever doen tijdens ramadan?

De belangrijkste tips:

  • Moedig werknemers aan om open te zijn over hun religieuze naleving. Ga er niet van uit dat werknemers altijd anders behandeld willen worden omdat zij vasten.
  • Laat leidinggevenden extra aandacht besteden aan medewerkers die vasten en in de gaten houden of het goed gaat met de medewerker.
  • Geef andere medewerkers voorlichting over de ramadan, zodat er (meer) onderling begrip is tussen collega’s. En vraag hen om respect te tonen voor de vastende collega. Er zijn enkele zaken waar iedereen rekening mee kan houden zoals: vermijd extra opgaven zoals overwerk, bied geen eten of drinken aan, vermijd werkgerelateerde evenementen waarbij gegeten en gedronken wordt, vermijd het inplannen van belangrijke meetings, zoals functioneringsgesprekken, later op de dag.
  • Bekijk of aanpassingen in het rooster mogelijk en wenselijk zijn. Misschien vinden de vastende medewerkers het bijvoorbeeld prettig om meer nachtdiensten te werken. Of spreek af dat zij de lunchpauze mogen overslaan en in plaats daarvan eerder beginnen of stoppen. Let er wel op dat dergelijke tijdelijke regelingen door andere medewerkers niet worden gezien als verkorting van de werktijden.
  • Houd rekening met zware werkzaamheden die veel inspanning vragen.
  • Omarm de voordelen van hybride werken. De werkgever kan bijvoorbeeld tijdelijk de verhouding tussen de tijd die op de werkplek wordt doorgebracht en de tijd die op afstand wordt gewerkt aanpassen, zodat vastende werknemers tijdens de ramadan meer tijd thuis kunnen werken.
  • De paasdagen en voorjaarsvakantie, gecombineerd met ramadan zorgt er wellicht voor dat in maart en april meerdere werknemers vrij willen nemen, zowel voor religieuze als niet-religieuze redenen. Moedig verzoeken om verlof waar mogelijk in. Werkgevers moeten er rekening mee houden dat het aantal vakantieverzoeken van moslims tijdens de ramadan kan toenemen, met name tijdens het Suikerfeest. Behandel elk verzoek om verlof op dezelfde manier. Weiger verzoeken om verlof alleen als daar een geldige zakelijke reden voor is.

Traditionele feestdagen uitruilen

Verschillende werkgevers geven hun werknemers de mogelijkheid om verlof voor traditionele Nederlandse feestdagen uit te ruilen voor een verlofdag die vanwege hun geloof of culturele achtergrond belangrijk is. Bijvoorbeeld Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag, of Goede Vrijdag (als dat een betaalde feestdag is in de cao of arbeidsvoorwaardenregeling) kan worden uitgeruild voor het Suikerfeest. Of werknemers krijgen één diversiteitsdag die ze naar eigen keuze mogen inzetten. Dit past volgens de AWVN in de bredere trend om feestdagen meer aan te laten sluiten bij individuele behoeften van werknemers.

Religiekalender

Lees ook: Best practices voor religieuze inclusie en download de religiekalender

Bron: Personnel Today en AWVN