De sociale partners hebben een principeakkoord bereikt over een alternatief voor de premievrijstelling van gelegenheidswerkers. Het principeakkoord wordt op dit moment voorgelegd aan de achterban en betreft een regeling voor ‘piekarbeiders’.

Begin 2014 maakte het bedrijfspensioenfonds voor de landbouw (BPL) bekend dat de huidige Regeling gelegenheidsarbeid, waardoor werkgevers voor seizoenarbeiders in de tuin- en akkerbouw geen pensioenpremie hoeven af te dragen, in strijd is met de wet. Het gevolg was dat werkgevers per 1 april 2014 pensioenpremie zouden moeten gaan betalen voor seizoenarbeiders van 21 jaar en ouder. Een forse lastenverzwaring dus.

Regeling Piekarbeid

De regeling piekarbeid houdt in dat een werkgever een werknemer in dienst kan nemen, als gevolg van een verhoogd werkaanbod, voor een periode van maximaal acht weken voor seizoensgebonden en uitsluitend routinematige werkzaamheden die gerelateerd zijn aan teelt en oogst (inclusief be- en verwerking van de oogst) van agrarische gewassen gedurende een aaneengesloten piekperiode. De werkgever hoeft voor de piekarbeider dan geen pensioenpremie te betalen en de piekarbeider wordt uitgesloten van pensioenopbouw gedurende deze periode.
 

Juridische toetsing

Intussen is een principeakkoord bereikt tussen werkgevers en werknemers, dat door nu door de beide achterbannen wordt beoordeeld. Ook vindt er een uitgebreide juridische toets plaats. Na afronding van de juridische toets zal het pensioenreglement en de verplichtstelling van de bedrijfstakpensioenfonds voor de landbouw (BPL) hierop worden aangepast, waarna de regeling Piekarbeid direct van start gaat en de plaats inneemt van de regeling Gelegenheidswerk.

Voorwaarden Regeling Piekarbeid

  1. Werkgevers mogen scholieren, studenten, huisvrouwen, huismannen, vreemdelingen en asielzoekers aannemen als piekarbeider. Een scholier of student is iemand die op 1 januari van een bepaald jaar voltijd is ingeschreven bij een onderwijsinstelling.
  2. Zelfstandige boeren mogen enkel piekarbeid verrichten in de bedrijfstak mechanische loonbedrijven.
  3. Een piekarbeider mag maximaal acht weken per jaar in dienst zijn bij dezelfde werkgever. Deze weken moeten bovendien aaneengesloten zijn. Kortom: werkgevers mogen een piekarbeider niet vijf weken in dienst nemen en een half jaar later nog eens drie weken.
  4. Werkgevers die een werknemer na de piekarbeid regulier in dienst wil nemen, dan moet de werknemer eerst minimaal 31 dagen uit dienst zijn. Is die periode korter, dan betaalt de werkgever alsnog pensioenpremie over de periode van piekarbeid.
  5. Een piekarbeider mag wel achtereenvolgend bij verschillende werkgevers piekarbeid verrichten. Samenwerking met andere werkgevers is daarom raadzaam.

Let op

Mocht de voorgestelde regeling juridisch niet haalbaar blijken en er dus geen grond voor uitsluiting in het reglement is, dan zal op dat moment direct worden overgegaan tot premie-inning bij iedereen ouder dan 21 jaar.

Rapport Pensioen 2014

Dit HR-rapport informeert u over de huidige stand van zaken rondom de pensioenwetgeving. Daarnaast treft u enkele checklists, stappenplannen en achtergronden aan die u kunt gebruiken bij het oplossen van uw pensioenvraagstukken. Meer informatie