De prijzen in bedrijfsrestaurants zijn in de afgelopen tien jaar gemiddeld anderhalf keer zo duur geworden: drie keer zo hoog als de inflatie. Een van de oorzaken is het afbouwen van lunchsubsidies door werkgevers. Daarnaast kan ook de daling van het aantal klanten cateraars ertoe bewegen de prijzen te verhogen.

Dit blijkt uit de ING Vraag van Vandaag onder gemiddeld 56.900 respondenten per dag. Hoewel een kwart van de werknemers in de kantine luncht, koopt slechts één op de tien daar ook de lunch. De gemiddelde werkende spendeert dagelijks € 2,70 aan zijn of haar lunch. Van de respondenten geeft ruim een kwart aan dat de lunch wordt gesubsidieerd door de werkgever.
Naast het afbouwen van lunchsubsidies spelen ook de flexibilisering van de arbeidsmarkt en de toename van thuiswerken een rol bij de afname van bezoek aan bedrijfsrestaurants. Cateraars die te maken krijgen met een terugloop van klandizie kunnen verschillende strategieën hanteren om deze ontwikkeling te lijf te gaan. Zo kunnen ze bijvoorbeeld sleutelen aan het assortiment of het serviceniveau aanpassen om de kosten omlaag te brengen. Maar ze kunnen ook de prijzen verhogen om de daling van het aantal klanten te compenseren.

Prijs belangrijker dan gezond assortiment

Voor mogelijke klanten van het bedrijfsrestaurant speelt de prijs een cruciale rol. Bijna de helft van de werkenden geeft aan hun bedrijfsrestaurant vaker te zullen gebruiken wanneer de aangeboden artikelen goedkoper zou zijn. Met name voor veel twintigers is de prijs van groot belang. Een gezonder assortiment zou slechts voor 15 procent van de respondenten de reden zijn om vaker in de kantine te lunchen. Met name onder dertigers is deze groep relatief hoog.