VNO-NCW en MKB-Nederland wijzen een strafheffing voor bedrijven met flexwerkers scherp van de hand. De FNV wil dat werkgevers meer WW-premie betalen voor flexwerkers. Zij hebben volgens de vakbond een grotere kans op ontslag. Maar dit vakbondsplan vernietigt juist banen, aldus Hans Biesheuvel en Bernard Wientjes, voorzitters van MKB-Nederland en VNO-NCW.

FNV-bestuurder Catelene Passchier, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid: “Het wordt tijd dat de vervuiler betaalt. Voor werkgevers is een tijdelijke kracht aantrekkelijk, omdat die minder kost. Als hij ziek wordt, hoeft de werkgever minder lang loon door te betalen. De flexwerker heeft minder rechten en een hoger risico op werkloosheid. Al die risico’s worden op de werknemer afgewenteld.”

 

Contract voor onbepaalde tijd

Door de WW-premie te verhogen voor werkgevers met veel flexwerkers worden deze risico’s doorberekend aan de werkgever. De FNV denkt dat dit zorgt voor een financiële prikkel voor werkgevers om eerder een contract voor onbepaalde tijd aan te bieden.

Flexcontracten

Biesheuvel van MKB-Nederland is het daar echter niet mee eens. Als er geen flexcontracten bestaan, zouden veel werknemers helemaal geen baan hebben. Dat zorgt juist voor méér WW-uitgaven, stelt hij. Flexwerk is in Nederland goed geregeld en verdient zeker niet het predikaat ‘wegwerpwerknemers’, aldus Biesheuvel. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland heeft de vakbeweging zelf aan de basis gestaan van de zorgvuldig opgebouwde vormgeving van flexwerk. De ondernemingsorganisaties verwijzen naar het akkoord ‘flex en zekerheid’, midden jaren ’90. Volgens Biesheuvel is er een deel van het Nederlandse werkgelegenheidssucces aan te danken.

Ontslagrecht

Omdat de kosten van het ontslagrecht in Nederland nog altijd hoog zijn, kiezen ondernemers mede voor de ‘flexibele schil’. Biesheuvel en Wientjes vinden het jammer dat de vakbonden het ontslagrecht consequent niet willen bespreken. De hoge ontslagkosten zijn een drempel om vooral oudere en langdurig werklozen in dienst te nemen, aldus Biesheuvel.