Niet alleen aan de ondernemingsraad, maar ook aan de personeelsvertegenwoordiging (PVT) kan het recht van enquête worden toegekend. Een enquête is een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van een rechtspersoon.

Bij het Gerechtshof Amsterdam diende hierover een zaak tussen vastgoedonderneming AHAM en drie stichtingen. Een deel van het vermogen van AHAM is ingebracht in drie stichtingen, waaronder de Sint Antoniusstichting. De verhouding tussen het bestuur van AHAM en Sint Antonius vertroebelt na een discussie over het beleid. Sint Antonius wil hierom het bestuur ontslaan. Dit leidt tot onrust bij de achttien werknemers van AHAM, die achter het bestuur staan. Ze richten een PVT op.

 

Rechtsgeldig?
Tussen de PVT en het bestuur van AHAM wordt een overeenkomst gesloten, waarbij aan de PVT het recht wordt toegekend om een enquête te verzoeken bij de Ondernemingskamer. Per brief maakt de PVT haar bezwaren tegen het beleid en de gang van zaken van AHAM kenbaar.

Vervolgens vraagt de PVT de Ondernemingskamer om een enquête te gelasten. Sint Antonius vindt dat de PVT niet ontvankelijk is in haar verzoek, omdat de ondernemingsovereenkomst niet rechtsgeldig is. De Ondernemingskamer verwerpt dit betoog en wijst het enquêteverzoek toe. Volgens artikel 2:346 sub c BW komt het recht tot het instellen van een enquête toe aan degene die daartoe in de statuten of in een overeenkomst is aangewezen.

 

Let op

De PVT kan over verschillende onderwerpen instemmingsrecht uitoefenen. Bijvoorbeeld ook als een werkgever de arbeids- en rusttijdenregeling wil wijzigen.

 

Gerechtshof Amsterdam 10 december 2008, JAR 2009/14