Het begon met het uitlenen van een boormachine en is inmiddels uitgegroeid tot een complete online sharing community. Hospitality dienstverlener Hutten biedt zijn medewerkers – ‘samenwerkers’ in Hutten-jargon - op deze manier mooie tertiaire arbeidsvoorwaarden en sluit tegelijkertijd naadloos aan bij de uitgangspunten van de circulaire economie.

“Als we alles delen dan hebben we minder nodig, en dat maakt ons heel rijk. Dan hebben we de kennis die jij hebt en je deelt met mij, en ik deel met jou. Eén en één is drie,” aldus Pascal Verheugd, eindverantwoordelijke van het HR-beleid binnen Hutten.

“Wat je dan ziet,” vervolgt Verheugd, “is dat je een stuk minder boeken en opleidingen nodig hebt.” Hieruit is het idee van de sharing community Samen Delen binnen Hutten ontstaan. “Het is een beetje begonnen met een boor die op de afdeling was en een aantal mensen wilden lenen. Dit begon dusdanig serieuze vormen aan te nemen dat ik dacht, als je dat nou bespaart en mensen hoeven geen boormachine meer te kopen, dan kan dat nog wel eens interessant worden.”

Magazijn met spullen

Wat ze twee jaar geleden bij Hutten hebben gedaan is het aanschaffen van allerlei huis-, tuin- en keukenspullen, om deze vervolgens op te slaan in het eigen magazijn. “Mensen kunnen via onze portal gratis en voor niets gebruik maken van de boormachine, maar het zijn inmiddels veel meer dingen. Op deze manier hoeven mensen het niet meer zelf te kopen, dus dat is een hele leuke tertiaire arbeidsvoorwaarde.”

Een volgende stap kwam een half jaar later. “Mensen raakten gemotiveerd om onderling spullen te ruilen en van betekenis te zijn voor elkaar, dus ook elkaar te helpen wanneer het even niet zo goed gaat, te coachen of in ieder geval te luisteren. Het gaat om onze cultuur, daar heeft dit heel veel aan bijgedragen.”

De rollen van HR en facility

Hoewel het concept HR-gericht is, moet er natuurlijk wel geregeld worden dat er spullen zijn en dat het hele ruilproces gemonitord wordt, zodat alle spullen goed terugkomen. “Daar zijn onze mensen van facility druk mee bezig,” zegt Verheugd. “Maar wat ik wel zie is dat HR een veel bredere rol heeft. Je kan zeggen dat facility management te maken heeft met gebouwbeheer, mensen wonen hier. Maar aan de andere kant zou je ook kunnen zeggen dat dat ook een HR-aspect heeft. Wanneer je namelijk zorgt dat mensen het leuk hebben op de werkplek, dat ze een inspirerende ruimte hebben en een plek waar ze zich thuis voelen, heeft dit alles te maken met de cultuur.”

Volgens Verheugd is er momenteel nog sprake van een grote disbalans tussen HR en FM. “De dingen die je doet moeten vooral aansluiten bij de bedoeling van het bedrijf. Wat zijn de waarden? Hoe ziet de cultuur eruit? Wat is de strategie? Hoe gaan mensen met elkaar om?  Vanuit die aspecten moet je gaan vertalen: wat is de rol van HR en wat is de rol van FM? Hier is echter nog vaak een grote afstand tussen. Bovendien zijn kostenbesparingen waar de samenwerkers onder lijden, uiteindelijk geen kostenbesparingen, maar op de lange termijn juist hogere kosten.”

Samen Voordeel

Naast Samen Delen heeft Hutten ook het platform Samen Voordeel, waarmee samenwerkers korting kunnen krijgen bij online shopping. Hutten heeft zo’n 1200 opdrachtgevers, die allemaal mooie producten en diensten aanbieden. “Wij hebben dit in kaart gebracht,” vertelt Verheugd. “Wij hebben 1500 samenwerkers, die vaak een gezin hebben. Dus wij hebben de opdrachtgevers een paar duizend potentiële klanten geboden, in ruil voor korting.” Dit is in een soort van bol.com app gezet, waar samenwerkers van Hutten met kortingen allerlei mooie producten kunnen bestellen. Een stuk voordeliger dan wanneer ze het in de winkel zouden moeten kopen.

“Die kortingen moet je zien als een soort digitaal hoofdkantoor waar mensen elkaar treffen,” aldus Verheugd. “Qua tijdlijn lijkt dit een beetje op Facebook. Mensen kunnen op een portal, en die portal heet ‘Mijn Hutten’, met andere woorden, Hutten is van mij.” Dit was een bewuste keuze. “Mensen kunnen hun momenten van trots en geluk hier delen, maar ook hun momenten van pijn en verdriet. Anderen kunnen daar weer op reageren, wat zorgt voor een goede energie binnen het bedrijf. Bovendien zitten er allemaal inspiratiemodules op, waardoor het onder meer mogelijk wordt om een community te beginnen. Ook staan de apps ‘Samen Voordeel’, ‘Samen Delen’, maar ook ‘Samen Geven’ hierop.”

Samen Geven

Wat houdt Samen Geven precies in bij Hutten? “Iedereen heeft bij Hutten een sociaal kapitaal,” legt Verheugd uit. “Als iemand een goed doel heeft, kan diegene campagne voeren op ons forum. Dan kun je een doel stellen en daar krijg je dan een aantal weken de tijd voor. Wanneer je iemand raakt, kan diegene een bepaald aantal punten aan je geven. Op deze manier zie je dat niet alleen goede doelen worden gesteund, omdat onze algemeen directeur of ik daarmee kom. Maar het is meer zingevend. Wij hebben 1500 mensen binnen Hutten, die allemaal hun droom, hun eigenaardigheden, maar ook hun goede doelen hebben. Op deze manier kun je dat veel meer spreiden. Daarmee zeg je dus eigenlijk, die ton met geld die we hebben, of anderhalve ton, die is van 1500 mensen en die kunnen daar zelf de regie over voeren.”

Ook op de werkvloer wordt hier behoorlijk over gesproken. Hutten investeert daarnaast bovendien behoorlijk in geluk. “Niet dat ik nou de intentie heb mensen gelukkiger te kunnen maken, maar we hebben wel een platform waarin we zeggen, wij vinden het belangrijk om over tijdelijk verdriet te praten, maar ook over liefde en geluk,” vervolgt Verheugd. “De afgelopen 100 jaar zijn we dat in de Westerse maatschappij binnen bedrijven helemaal verleerd. Dat hebben we eruit gehaald. Het gaat voornamelijk om geld verdienen. Een beetje plat wat ik nu zeg, maar dat is in de bottom line wel waar het over gaat. En wij zeggen: Nee. Wij vinden het belangrijk om passie voor een vak voorop te stellen. Geluk voorop te stellen. Dus dat je op dat niveau met elkaar kunt praten en kan zeggen, wat kan ik nou voor jou doen om jou gelukkiger te maken. Dan zie je dat zoiets als Samen Geven mensen gelukkiger maakt. Want als jij een goed doel steunt, krijg je daar een goed en lekker gevoel van en het is bewezen dat je daar gelukkiger van wordt.”

Sharing community: ook iets voor u?

Wilt u weten of een sharing community zoals bij Hutten ook een waardevolle toevoeging voor uw HR-beleid kan zijn? Kom dan naar de sessie die Pascal Verheugd hierover verzorgt op het event Tomorrow@work 2015 in Media Plaza Utrecht.