Werknemers van een notariskantoor willen vlak voor een reorganisatie een ondernemingsraad instellen. De rechter wijst dat verzoek af, maar veroordeelt de ondernemer wel tot het houden van een personeelsvergadering.

Het notariskantoor verkeert in ernstige financiële problemen door een sterk teruglopende omzet. Hierdoor moeten vijftien van de zestig banen verdwijnen. Omdat het notariskantoor geen OR heeft, is over deze reorganisatie geen advies gevraagd. Een aantal werknemers eist in een kort geding alsnog de instelling van een OR. Ook vragen zij een verbod om de reorganisatie door te voeren voordat deze OR advies uitbrengt.

 

Het notariskantoor was al sinds 2004 verplicht om een OR in te stellen, aangezien er sinds die tijd meer dan vijftig werknemers werkzaam zijn (artikel 2 lid 1 WOR). Maar tot het moment van de reorganisatie had nog nooit een werknemer hiertoe aanzet gegeven. De directie erkent de fout, maar zegt dat het onverantwoord is met reorganiseren te wachten tot na het advies van de nieuwe OR. Vertraging zou nog meer ontslagen en misschien zelfs het faillissement betekenen.

 

Medezeggenschap
De kantonrechter is het met deze redenering eens. Maar dat de werknemers tot voor kort gaan behoefte hadden aan een OR, doet niets af aan de wettelijke verplichting van het kantoor een OR in te stellen. Wel ziet de rechter dat de behoefte aan medezeggenschap van de werknemers vooral is ontstaan door de aanstaande reorganisatie. Het kantoor mag van de rechter volstaan met een minder vergaande vorm van medezeggenschap, namelijk een personeelsvergadering.

 

Tip

Het is oppassen geblazen voor ondernemers met reorganisatieplannen. Uit het feit dat bij hen geen OR aanwezig is wegens een gebrek aan animo onder het personeel mag niet worden afgeleid dat werknemers geen medezeggenschapsrechten kunnen uitoefenen.

 

Kantonrechter Zutphen, 20 mei 2009, LJN: BI6901