Het huidige pensioenstelsel wordt onbetaalbaar. Als er niets verandert zal de pensioenpremie de aankomende jaren met 50 procent moeten stijgen. Dit meldt de NOS naar aanleiding van een rapport dat een commissie onder leiding van SER-Kroonlid professor Kees Goudswaard vandaag aan minister Donner van SZW overhandigt.

De commissie is door minister Donner gevraagd te onderzoeken in hoeverre het Nederlandse pensioenstelsel nog toekomst heeft. Het Nederlandse systeem waarbij werknemers sparen voor een aanvullend pensioen is volgens Goudswaard een waardevol systeem. Maar door de vergrijzing zijn er steeds minder mensen die premie betalen. Dit in combinatie met het feit dat we steeds langer leven zorgt ervoor dat er volgens de commissie geen rek meer in de premie zit.

 

Verlagen hoogte pensioenen

Het CPB heeft in opdracht van de commissie becijferd dat als er niets verandert aan het stelsel de premie de komende twintig jaar van 12,7 naar 19 procent zal moeten stijgen. Daarom legt de commissie in het rapport een aantal aanpassingen voor. De eerste keuze is het verlagen van de pensioenen. Met werknemers zou dan kunnen worden afgesproken dat het pensioen niet zeventig, maar een lager percentage van het laatst verdiende loon is.

 

Verhogen pensioenleeftijd

Andere mogelijkheden zijn het verhogen van de pensioenleeftijd. En een beter uitleg aan werknemers dat de hoogte van het pensioen niet zeker is. Het CBS heeft berekend dat mannen een half jaar en vrouwen bijna negen maanden langer leven. Door deze stijging nemen verschillende pensioenfondsen al maatregelen. Zo reserveert pensioenfonds ABP 11 miljard euro, omdat gepensioneerden langer leven. Pensioenfonds Zorg en Welzijn maakte vorig jaar al bekend om dezelfde reden de premies te verhogen.