Binnen de WKR is in beginsel alles wat aan werknemers vergoed of verstrekt wordt loon. Maar werkgevers kunnen maximaal 1,2% (2015) van het totale fiscale loon (vrije ruimte) besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen. Over de vergoedingen en verstrekkingen boven deze vrije ruimte is de werkgever een eindheffing van 80% verschuldigd. Daarnaast kunnen bepaalde zaken onbelast vergoed of verstrekt worden door gebruik te maken van gerichte vrijstellingen. De 30%-regeling voor vergoeding van extraterritoriale kosten is zo’n gerichte vrijstelling.
Individualiseerbaar eindheffingsloon
Onder de WKR behoren alle vrije vergoedingen en verstrekkingen, zoals de 30%-regeling, in beginsel tot het eindheffingsloon en dus tot het fiscale loon. Het feit dat de 30%-vergoeding vervolgens kwalificeert als gerichte vrijstelling doet hier niet aan af. Over eindheffingsloon mag pensioen worden opgebouwd, mits het eindheffingsloon individueel te verlonen is. Dit is voor de 30%-vergoeding het geval. Bij toepassing van de WKR kan dus pensioen opgebouwd worden over de 30%-vergoeding zonder dat hiervoor een cafetariaregeling nodig is. Mogelijk moet wel het pensioenreglement aangepast worden om individualiseerbare eindheffingsbestanddelen aan te merken als pensioengevend inkomen.
Cursus Werkkostenregeling 2015: uitstellen kan niet meer!
Uitstellen kan niet meer. De definitieve ingangsdatum voor de werkkostenregeling is 1 januari 2015. Het doorvoeren van de werkkostenregeling zal een financiële impact hebben op uw organisatie. Zorg dat u helemaal up-to-date bent en in staat bent om de financiële impact in kaart te brengen. Wellicht is het voordelig om nog te sleutelen aan de arbeidsvoorwaarden. Wees er dus op tijd bij en gebruik de komende maanden om actie te ondernemen en goed voorbereid te zijn! Meer informatie