Dit blijkt uit wereldwijd onderzoek van Mercer onder 288 multinationals die samen 119.000 expats uitzenden.
De flinke toename in de inzet van expats komt voornamelijk door de behoefte aan ontwikkeling van internationale managers en door het opzetten van vestigingen in het buitenland. Het aantal werknemers dat langer dan 5 jaar wordt uitgezonden is sinds 2008 toegenomen van 21 procent naar 40 procent in 2012. Het aantal ‘global nomads’, nam in dezelfde periode toe van 6 naar 10 procent. Het aantal korte-termijn expats (met opdrachten van korter dan een jaar) is echter gedaald van 17 naar 11 procent.
Manon Gerritsen, internationaal beloningsexpert bij Mercer: “Doorgewinterde professionals met veel internationale ervaring en kennis van zaken op een aantal operationele gebieden, zijn van vitaal belang voor bedrijven die willen uitbreiden in het buitenland en competitief voordeel willen behalen. Om als talent te stijgen op de carrièreladder is het voor multinationals een belangrijke voorwaarde om internationale ervaring te hebben opgedaan.”
Internationale pensioenregeling
63 Procent van de expats heeft een pensioenregeling in het land van herkomst. Dit hoeft geen problemen op te leveren voor expats die worden uitgezonden tussen de 1 en 5 jaar, maar kan een fors pensioengat opleveren voor de zogenaamde ‘global nomads’. Slechts 12 procent van de multinationals met dit type expats heeft een internationale pensioenregeling ontwikkeld. Gerritsen: “De ‘global nomads’ kunnen in het land van herkomst geen pensioen opbouwen, door een aantal redenen en werken vaak in landen zonder pensioenregeling, zoals in Zuid-Oost Azië. Een internationale pensioenregeling biedt hier uitkomst.”
De voornaamste reden voor bedrijven om geen internationale pensioenregelingen te treffen zijn onvoldoende aantallen werknemers om de kosten te rechtvaardigen (38%). Ook is een deel van de respondenten (17%) zich niet bewust van de voordelen van het oprichten van een internationale pensioenregeling of heeft een dergelijke regeling nooit als optie overwogen.
Particuliere ziektekostenverzekering
Maar liefst 98 procent van de bedrijven bieden hun expats een particuliere ziektekostenverzekering (2005: 57%). Gerritsen: “De standaard en de kwaliteit van de gezondheidszorg varieert sterk van land tot land, dus de belangrijkste uitdaging voor bedrijven is om expats te voorzien van een consistent goede gezondheidszorg, zonder dat de kosten uit de hand lopen. Ook hiervoor is het belangrijk een internationaal medisch plan op te stellen. Dit zorgt voor gelijke regelingen voor expats en minder tijd en geld aan administratieve handelingen. De kosten blijven echter een issue. Stijgingen tot 15 procent voor de premies voor internationale ziektekostenverzekeringen is geen uitzondering. Hoe meer landen, hoe complexer en hoe hoger de kosten.”