We gaan vanaf het knallen van de champagne op 1 januari 2014 met zijn allen later met pensioen en de toekomstige pensioenopbouw wordt lager, maximaal nl. 1,875% pensioenopbouw per jaar. Maar dit gaat niet vanzelf, je kunt niet eenvoudigweg verwijzen naar de nieuwe wetgeving en daarmee de pensioenregeling voor veranderd verklaren. Eerst moet de werkgever instemming krijgen van vakbond(en), de OR en/of de individuele werknemers. Ga daarom zo snel mogelijk met hen in gesprek!
Stilzitten is geen optie, onderzoek:
- wat er minimaal veranderd moet worden aan de pensioenregeling;
- of de huidige pensioenregeling van je bedrijf qua systeem langdurig betaalbaar is met de minimale wettelijke aanpassingen. Is dit niet zo, dan moet de pensioenregeling ook qua systeem wijzigen.
Uitgesteld loon
De noodzaak voor communicatie met de werknemers over de pensioenregeling is des te pregnanter, omdat bij een aanpassing van pensioenen wordt getornd aan de toezegging van werkgever aan werknemer, waarbij het in feite gaat om uitgesteld loon. Eric Vlietman, senior adviseur Employee Benefits bij Van Lanschot Chabot: “Een werknemer staat juridisch sterk. Als de werkgever de regeling eenzijdig wil wijzigen, dan kan dat alleen bij een ‘zwaarwichtig belang’, oftewel als hij kan aantonen dat de continuïteit van het bedrijf op het spel staat. Dat is niet eenvoudig aan te tonen.”
Laat pensioenen goed doorrekenen
Lando te Molder, algemeen directeur van Van Lanschot Chabot, heeft nog een tip voor werkgevers: “Kijk naar de korte en lange termijn. Laat pensioenen goed doorrekenen. Kijk als je iemand aanneemt met een bepaalde leeftijd en een bepaald salarisniveau naar de gevolgen voor de pensioenopbouw. En kijk naar het complete plaatje: hoe is je populatie opgebouwd en wat zijn daar de gevolgen van.”
Voor de werknemer is het ook belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. Te Molder: “Wanneer je weet wat er bij je werkgever wordt bijgedragen aan je pensioen, weet je bijvoorbeeld ook wat je moet doen als je als zzp’er verder gaat.”
Vlietman en Te Molder zien het Pensioenakkoord uit 2010 en de aanpassing erop van december 2013 als wake-up call voor werkgevers en werknemers om het nu voortvarend op te pakken. “Alle partijen zijn nu overtuigd van de noodzaak om in gesprek te gaan. Daarom: ga om tafel. Uitstel is geen optie meer!”
Tips werkgever
- Ga proactief, open en realistisch over pensioenregelingen in gesprek met werknemers en HR
- Vorm een werkgroep, waarin zowel HR als Finance aanwezig zijn
- Kijk naar populatie binnen je bedrijf en de gevolgen van het Pensioenakkoord op korte-, middellange- en lange termijn
- Overweeg een beschikbare premieregeling als alternatief voor een middelloonregeling
- Voorkom indien mogelijk een gang van de werknemer naar de rechter over zijn pensioenregeling
- Laat je niet onder druk zetten door verzekeraars
Tips werknemer
- Laat je goed informeren over de gevolgen van het Pensioenakkoord
- Kijk bij de Pensioenschijf van Vijf of je op andere gebieden een eventuele inkomensachteruitgang kunt compenseren
Tips HR
- Neem een proactieve rol in het proces
- Vorm een tandem met Finance
- Regel het nu meteen ook voor 2015
Masterclass Werkkostenregeling: Nu voorbereiden
Uitstellen kan niet meer. De definitieve ingangsdatum voor de werkkostenregeling is 1 januari 2015. Het doorvoeren van de werkkostenregeling zal een financiële impact hebben op uw organisatie.
Meer info >