Bijna de helft van de werknemers die van baan wisselt, neemt zijn pensioen niet mee naar de nieuwe werkgever zo blijkt uit onderzoek dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft laten uitvoeren. Zonde, want het al dan niet meenemen kan veel invloed hebben op de pensioenhoogte.

Bij het wisselen van baan heeft een werknemer het recht om zijn pensioenaanspraken mee te nemen van de oude pensioenuitvoerder naar de nieuwe pensioenuitvoerder. Of je het opgebouwde pensioen wel of niet meeneemt is een beslissing die van grote invloed kan zijn op de uiteindelijke hoogte van de te bereiken pensioenaanspraak. Of het verstandig is om waardeoverdracht te laten plaatsvinden, is afhankelijk van meerdere factoren. Zo kunnen de oude en de nieuwe pensioenregeling van elkaar verschillen (bijvoorbeeld een middelloonregeling of een beschikbare premieregeling). Ook verschilt het beleid bij het waardevast of welvaartsvast houden van de pensioenaanspraken. Bovendien is de persoonlijke situatie een bepalende factor bij deze keuze. 

 

Praktisch

De belangrijkste reden van een werknemer om het pensioen mee te nemen naar het nieuwe pensioenfonds of naar de nieuwe pensioenverzekeraar is volgens de AFM het overzicht dat de werknemer heeft als alle pensioenaanspraken bij één pensioenuitvoerder zijn ondergebracht. Ruim driekwart van de ondervraagde baanwisselaars die kiezen voor waardeoverdracht, doet dit vooral vanuit deze praktische overweging.

 

Niet mee bezig

Ook de werknemers die ervoor kiezen om het pensioen niet mee te nemen, doen dit zelden op basis van de kwaliteit van de pensioenregeling. De helft is helemaal niet bezig geweest met waardeoverdracht of kan het zich zelfs niet meer herinneren. Anderen (11 procent) gaven aan de aanspraak te laten staan vanwege de vertrouwde naam van de voormalige pensioenuitvoerder.

 

Bewuster maken

Pensioenuitvoerders zijn verplicht om allerlei informatie over waardeoverdracht te verstrekken. Gezien het belang van het onderwerp voert de AFM momenteel onder andere een verkennende analyse uit naar de informatieverstrekking door pensioenuitvoerders rondom het proces van waardeoverdracht. Tot die informatie behoort bijvoorbeeld de startbrief, een einde deelnemingsoverzicht, informatie over het meegroeien van het pensioen met de stijging van de prijzen en het bestaan van het recht op waardeoverdracht.