Beide ouders hebben recht op ouderschapsverlof. Uw werknemer heeft ook recht op ouderschapsverlof als hij een adoptiekind, pleegkind of stiefkind heeft. Het kind moet bij hem wonen.
Aanvragen
Een werknemer moet het ouderschapsverlof schriftelijk bij u aanvragen. Hij doet dit minimaal twee maanden voordat het verlof ingaat. In zijn aanvraag moet duidelijk zijn op welke datum de werknemer het verlof wil laten beginnen. Ook moet hij aangeven hoeveel verlof hij wil opnemen, op welke dag(en) hij het verlof opneemt en hoelang de verlofperiode gaat duren.
Periode van verlof
De periode van het verlof hangt samen met het dienstverband. Het maximum ligt op 26 keer het aantal uren dat een werknemer per week werkt. Voor een werknemer die 32 uur per week werkt, is het verlof bijvoorbeeld 832 uur (26 keer 32). De 26 weken ouderschapsverlof geldt alleen als de werknemer voor een kind voor 1 januari 2009 niet al (gedeeltelijk) ouderschapsverlof heeft opgenomen. Als hij voor die datum al voor een kind verlof opnam, gelden de regels van voor 1 januari 2009. De werknemer heeft dan slechts recht op dertien weken ouderschapsverlof.
Standaardvorm
De standaardvorm van ouderschapsverlof is wekelijks de helft van het aantal uren dat een werknemer in die week werkt. Bij een werkweek van 32 uur heeft een werknemer dus zestien uur verlof per week. Na maximaal twaalf maanden gaat hij weer over op zijn oude werkweek van 32 uur.
Andere invulling
U kunt als de werknemer dit wil ook toestemming geven voor een andere invulling van het verlof. Het gaat dan bijvoorbeeld om meer verlofuren per week of minder verlofuren per week over een langere periode. Stel dat een werknemer die 32 uur per week werkt wekelijks acht uur ouderschapsverlof wil opnemen. Vanwege zijn recht op 832 uur verlof is de verlofperiode dan 104 weken lang (832 gedeeld door acht).
Voltijds verlof
Daarnaast kunt u akkoord gaan met voltijds verlof. Dat betekent dat een werknemer met een werkweek van 32 uur 26 weken met volledig verlof kan (832 gedeeld door 32). Verder geeft de wet aan dat een werknemer na overleg met u ouderschapsverlof in maximaal zes delen van minstens een maand op mag nemen tot het kind acht jaar is.
Afwijzen
Het standaard-ouderschapsverlof in de vorm van de helft van de arbeidsduur per week kunt u nooit weigeren. Andere vormen kunt u afwijzen bij ‘gewichtige redenen’. Daar is bijvoorbeeld sprake van bij fulltime ouderschapsverlof in een kleine onderneming. Dit kan dan onoverkomelijke problemen veroorzaken. Na een onderbouwde afwijzing van een verzoek zoekt u met de werknemer naar een oplossing die het bedrijfsbelang niet schaadt en die ook niet schadelijk is voor het belang van de werknemer.
Tip
Werknemers die gebruikmaken van ouderschapsverlof, hebben recht op ouderschapsverlofkorting. Deze bedraagt 4,07 euro per verlofuur.