Young Professionals hebben steeds minder de drang naar een vast dienstverband en kiezen liever voor vrijheid. Een levenslange carrière binnen één organisatie is al lang verleden tijd en jongeren die hun hele carrièrepad vooraf uitstippelen, behoren inmiddels ook tot het verleden. Organisaties blijven nog te veel hangen in de ouderwetse gedachte van de gezagsverhouding werkgever-werknemer. Waarom presenteren werkgevers zich niet als opdrachtgever?

Op 11 oktober staat het IT Talent Debate op het programma. Zestien IT-gerelateerde studieverenigingen, die samen ruim vijfduizend ICT-studenten vertegenwoordigen, hebben tien ICT-werkgevers geselecteerd voor een inhoudelijk debat over recruitment. De studenten irriteren zich al langer aan de wervende verhalen van recruiters van bedrijven, die het allemaal steeds moeilijker hebben om goedgeschoold IT-personeel te vinden en in dienst te nemen. Een trend die al even aan de gang is, een internationaal probleem zelfs.

Young Professionals willen geen vast dienstverband

De schaarste aan technische IT’ers is een ontwikkeling die bekend is en waar oplossingen voor gevonden moeten worden. Een andere ontwikkeling, namelijk dat Young Professionals steeds minder de drang hebben om een vast dienstverband aan te gaan en liever kiezen voor vrijheid, wordt naar mijn idee veel te weinig erkend. Een levenslange carrière binnen één organisatie is al lang verleden tijd en jongeren die hun hele carrièrepad vooraf uitstippelen, behoren inmiddels ook tot het verleden. Young Professionals willen geen vast dienstverband. Ze willen mooie klussen doen voor diverse mooie opdrachtgevers. Ontwikkelingen die uitgebreid beschreven worden in het boek The Fuzzy Firm van prof. dr. Arjan van den Born.

Niet binden maar boeien

In het geval van jonge IT’ers komt daar nog bij dat hun kennis dermate schaars is dat ze in de luxe positie zitten dat er aan hen getrokken wordt. Logisch dus dat veel organisaties warm lopen voor een innovatief initiatief als het IT Talent Debate. Dit is immers een ideale manier om je als IT-werkgever te presenteren aan deze exclusieve groep. Maar waarom presenteren ze zich niet als opdrachtgever? Organisaties blijven nog te veel hangen in de ouderwetse gedachte van de gezagsverhouding werkgever-werknemer, vanuit de filosofie ‘ik moet goede mensen binden, anders lopen ze weg’. Nee, je moet ze boeien, dan blijven ze bij je! Angst bij organisaties voor verandering is hier waarschijnlijk debet aan.

Onbekend maakt onbemind

Is angst de enige reden dat op het IT Talent Debate enkel aandacht is voor de verhouding werkgever-werknemer, of zijn er meer oorzaken? Weten jongeren wellicht niet hoe zij invulling kunnen geven aan het ondernemerschap? Hebben studentenverenigingen geen weet van de drang van studenten naar vrijheid? Worden Young Professionals ontmoedigd door de manier waarop de maatschappij op dit moment ingericht is? Het is immers schier onmogelijk als Young Professional zonder vast contract een hypotheek te verkrijgen. Zelfs een woning húren kan tegenwoordig vaak pas als je een vast inkomen hebt. De manier waarop de politiek op dit moment omgaat met het ontmoedigen van zelfstandig ondernemerschap werkt ook niet stimulerend.

Het punt is in ieder geval dat het IT Talent Debate het uitgelezen moment zou zijn om de (toekomstig) Young IT-Professionals in aanraking te laten komen met de mogelijkheden van het zelfstandig ondernemerschap. Een gemiste kans, die bij een eventueel tweede debat alsnog gegrepen wordt?