De ondernemingsraad (OR) is in veel opzichten een succesvol fenomeen geworden. Toch blijkt dat medezeggenschap nauwelijks zou zijn meegegroeid met veranderingen in organisaties, terwijl er tegelijkertijd steeds hogere eisen worden gesteld aan de deskundigheid van OR-leden. Dit blijkt uit de SER-notitie Medezeggenschap: Ontwikkelingen in de 21ste eeuw.

OR-leden zouden niet goed genoeg op de hoogte zijn over uitzendwerk, tijdelijke contracten, arbeidspools, in- en outsourcing, ongelijkheid van arbeidsvoorwaarden, flexibele arbeidstijden en ontslagvergoedingen. Ook blijkt dat uitzendkrachten minder toegang hebben tot de OR. Flexibele arbeidskrachten zoals oproepkrachten en tijdelijke werknemers zouden zich in sommige gevallen minder betrokken voelen bij de onderneming.

 

Medezeggenschap: 60 jaar

De verkennende SER-notitie besteedt aandacht aan een blik op het verleden (60 jaar), de huidige tijd en de toekomst. Aan de orde komen onder meer het enquêterecht, conflicten met de bestuurder, de plek van de OR bij fusies en overnames en de instelling van de Commissie Bevordering Medezeggenschap.

 

Medezeggenschap vergroot de kwaliteit van de besluitvorming en maakt het draagvlak voor besluiten breder. Maatschappelijk-economische veranderingen eisen dat verbetering van de bedrijfsvoering vanuit de werkvloer wordt opgebouwd. Hoewel het heel moeilijk kan zijn om dat te realiseren, vindt de SER dit een wezenlijke functie van de OR.

 

Maatwerk

De SER geeft aan dat belangenbehartiging en beleidsbeïnvloeding hun waarde behouden, maar dat de vorm, waarin het overleg plaatsvindt onder druk staat. Maatwerk wordt belangrijker dan collectieve regelingen en formele procedures. In de praktijk moeten OR-en, naast de ’traditionele’ medezeggenschap meer aandacht besteden aan werkoverleg, werkbesprekingen, verbeterteams, kwaliteitskringen, vormen van zelfsturing, projectgroepen, intercollegiale consultaties en vakgroepen.

 

Tip

‘Medezeggenschap: Ontwikkelingen in de 21ste eeuw’