Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werkten in het laatste kwartaal van 2009 duidelijk minder werknemers over. Het was in de periode 2005 tot en met 2009 de grootste daling van het aantal overwerkers.

Het eerste kwartaal van 2009 nam het aantal werknemers dat overwerkte nog ruim 1 procent toe vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2008. In het tweede en het derde kwartaal van 2009 was geen sprake van een duidelijke stijging of daling. Het laatste kwartaal van 2009 liet volgens het CBS echter een daling zien van 0,6 procentpunt.

 

Verder meldt het CBS dat over heel 2009 beschouwd 38 procent van de werknemers in Nederland regelmatig overwerkte. Het gaat om een percentage dat al een aantal jaren bijna gelijk is. Het is ook niet gedaald tijdens de economische crisis. Het aantal uur overwerk nam wel licht af in 2009.

 

Compensatie

Van de werknemers die regelmatig overwerkten in 2009 ontving 36 procent hiervoor een financiële vergoeding. Bijna 28 procent kreeg alleen compensatie in de vorm van tijd. De overige 36 procent werkte onbetaald over. Het percentage werknemers dat geld kreeg voor overwerk nam iets af in 2009.

 

Vaste uurloon plus extra’s

Als een werknemer meer uren werkt dan zijn arbeidscontract aangeeft, bent u verplicht hem voor die uren zijn vaste uurloon te betalen plus de extra’s die u ook voor zijn normale uren betaalt. Het gaat dan om zaken als vakantiegeld, pensioenpremie, eindejaarsuitkering, reiskostenvergoeding en inkomensafhankelijke zorgverzekeringspremie. Daarnaast heeft de werknemer recht op vakantieopbouw over de extra gewerkte uren. U hoort een werknemer die bijvoorbeeld 40 uur werkt in een week in plaats van zijn normale 32 uur dezelfde beloning te geven als een collega met een contract voor 40 uur.