De employee journey en de employee experience komen pas écht van de grond als HR en Communicatie intern gaan samenwerken. En in de praktijk gebeurt dit nog te weinig. Dat is de overtuiging van Wenda Bolink en Sascha Becker van communicatiebureau PROOF en auteurs van het boek De Employee Journey.

“In veel organisaties werken beide afdelingen regelmatig langs elkaar heen en botsen ze nog wel eens,” licht Becker (foto) toe. “Organisaties laten hier serieus kansen liggen, want met een goed ingerichte employee journey kun je waarde voor de business creëren.”

Volgens hem heeft de afstand tussen beide disciplines ook te maken met verschillende visies op leiderschap en change. “Communicatie is gewend om met allerlei middelen een boodschap onder de aandacht te brengen, maar vaak blijft het hier ook bij. HR beschikt over uiteenlopende interventiemogelijkheden om op de medewerkers los te laten, maar is weer minder sterk in de communicatie daaromheen. Wanneer ze de krachten bundelen, kunnen ze grote veranderingen teweeg brengen in de organisatie.” 

Becker: “Een optimale employee journey begint en eindigt met leiderschap en interne communicatie. Om hier een succes van te maken moeten HR en Communicatie dus samen optrekken.” 

Zes beïnvloedingsfactoren van het employee journey-model

Tijdens het online congres Word HR-verschilmaker in 2021 neemt dagvoorzitter Wenda Bolink je in haar openingskeynote mee in de drie fases en de zes beïnvloedingsfactoren van het employee journey-model. Ze vertelt hoe je dit model kunt gebruiken om jouw organisatie in kaart te brengen, zodat je inzicht krijgt in de kracht en valkuilen in de organisatie en ontdekt waar je de employee experience kunt verbeteren. Op basis daarvan kun je acties definiëren voor de korte en langetermijn en ook binnen jouw organisatie het verschil maken.