Bijna de helft van de beroepsbevolking in Nederland (45%) doet dagelijks minstens 6 uur beeldschermwerk. “Bij die groep komen klachten aan armen, nek en schouders regelmatig voor”, vertelt Erwin Speklé, ergonoom bij Arbo Unie. “Beeldschermwerkers hebben ook nogal eens last van hun ogen, of vaak hoofdpijn. Niet altijd klachten waar je van uitvalt, maar optimaal werken is natuurlijk anders. Bovendien gaat beeldschermwerk vaak gepaard met veel en langdurig zitten. We praten al gauw over 12 uur per dag. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat dit onder andere hart- en vaatziekten, diabetes en zelfs vroegtijdig overlijden kan veroorzaken. Kortom: er is reden genoeg om de gezondheidsrisico’s van beeldschermwerk serieus te nemen. Voor beeldschermwerkers, maar ook voor hun werkgevers, die uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor een gezonde en veilige werkomgeving.”
Nieuwe uitdagingen met thuiswerken
Arbo Unie biedt hiervoor een handzame e-learning beeldschermwerk, die onlangs vernieuwd is. Erwin: “Een belangrijke aanleiding voor de aanpassingen is dat mensen sinds de coronapandemie meer thuis werken. Daar is de module nu ook op afgestemd. In wezen gelden thuis en op kantoor natuurlijk dezelfde basisprincipes voor een gezonde werkplek, werkhouding en werkorganisatie, maar thuis is het soms lastiger om die in acht te nemen. Alleen al doordat er soms veel minder ruimte is; tijdens de lockdown kwam ik situaties tegen dat mensen met een toetsenbord op de strijkplank en een scherm in de boekenkast zaten te werken. Dat zijn uitzonderingen, maar we zien wel dat sinds er meer thuis wordt gewerkt, het aantal RSI-achtige klachten bij thuiswerkers is toegenomen. Goede voorlichting is dus belangrijker dan ooit.”
Van slimme tips tot oefeningen
De e-learning is een heel eenvoudige manier voor werkgevers om die voorlichting aan hun medewerkers aan te bieden. En voor hun medewerkers om in een minuut of 40 een berg tips te krijgen, in de vorm van een leuke animatie, handige informatie, slimme tips, oefeningen en feedback. Bijvoorbeeld over hoe je je stoel en bureau het beste kunt instellen en welke houding het minst belastend is voor je armen, nek en schouders. Zo pik je snel op hoe je veelvoorkomende fouten vermijdt. Zoals voorovergebogen zitten, je hand steeds op je muis houden of uren achter elkaar doorwerken zonder noemenswaardige pauzes of variatie in je houding. Je leert dus in korte tijd beter voor jezelf te zorgen en daarmee hopelijk klachten buiten de deur te houden.”
Meer weten?
Wil je meer informatie over de e-learning beeldschermwerk en wat Arbo Unie verder kan bijdragen aan een gezonde en veilige werkomgeving voor je medewerkers? Klik dan hier.