Op de jaarlijkse kerstborrel op het werk praten Nederlanders het liefst met directe collega’s. De baas staat vaak alleen: slechts 9 procent grijpt de kerstborrel aan om met de directie te kletsen.

Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank.nl onder ruim 1000 respondenten.

Hand op de knip

Niet alle werknemers kunnen zich verheugen op de jaarlijkse kerstborrel. 1 op de 5 heeft namelijk geen kerstborrel dit jaar. Mark Borgman van NationaleVacaturebank.nl: “Nu de economie weer aantrekt, zou je verwachten dat werkgevers weer geld durven uitgeven aan bedrijfsactiviteiten. Maar blijkbaar houden sommige werkgevers nog de hand op de knip. Jammer, want dergelijke gelegenheden zorgen voor een goede sfeer op de werkvloer.” 1 op de 3 werknemers heeft zelfs nooit een kerstborrel. Borgman: ‘Dit hoeft niet te betekenen dat er niets georganiseerd wordt. Sommige bedrijven slaan de kerstborrel over en geven een borrel in het nieuwe jaar.’

 

Slijmen

62 procent van de Nederlanders praat tijdens de kerstborrel het liefst met zijn of haar directe collega’s. Slechts 28 procent durft het aan om met collega’s van andere afdelingen te praten. ‘De meeste collega’s zien en spreken elkaar iedere dag, dus de kerstborrel is een mooie gelegenheid om mensen van andere afdelingen eens te spreken. Toch kiezen de meeste mensen voor het vertrouwde en blijft men liever bij de directe collega’s’, aldus Borgman. De directeur die de kerstborrel aangrijpt om bij te kletsen met zijn of haar werknemers, komt bedrogen uit. Borgman: “Maar weinig werknemers praten tijdens de borrel met de baas. Misschien zijn ze bang dat collega’s vinden dat ze slijmen of om met een borrel teveel op rare dingen tegen de directeur te zeggen.” 

Top 4 gespreksonderwerpen tijdens de kerstborrel

  1. Privéonderwerpen (35 procent)
  2. Het werk zelf (27 procent)
  3. De laatste roddels over collega’s (24 procent)
  4. De bedrijfsresultaten (12 procent)