Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken heeft de Tweede Kamer op 13 juni j.l. de tweede nota van wijziging op het voorstel van wet van de Verzamelwet pensioenen 2014 aangeboden. De nu geldende algemene mogelijkheid van verplichtstelling van vrijwillige pensioenregelingen gaat ook gelden voor de nettolijfrente in de tweede pijler.

Op grond van de Wet aanpassing fiscale behandeling VUT/prepensioen en introductie levensloopregeling (Stb 2005, 115) is vanaf 2015 geen verplichtstelling aan bedrijfstakpensioenfondsen en beroepspensioenregelingen mogelijk als de pensioenregeling niet onder de zogenoemde omkeerregel (premie aftrekbaar, aanspraak onbelast, uitkering belast) valt.

De nettolijfrente in de tweede pijler zal niet onder de omkeerregel vallen. Dit impliceert dat werkgevers niet kunnen worden verplicht om deze vrijwillige nettolijfrente aan te bieden aan werknemers met een inkomen boven de 100.000 euro.

Verplichtstelling

Nu kunnen ook vrijwillige pensioenregelingen die onder de omkeerregel vallen verplicht worden gesteld. In dat geval geldt de verplichting de vrijwillige regeling aan te bieden aan de deelnemers. De verplichtstelling laat in dat geval de keuze van de deelnemer wel of niet aan die vrijwillige regeling deel te nemen, onverlet. De verplichtstelling heeft dan tot gevolg dat als de deelnemer vraagt om dat aanbod voor die vrijwillige pensioenregeling, dat verzoek moet worden ingewilligd.

Nettolijfrente in tweede pijler

Bij de nettolijfrente gaat het om een vrijwillige regeling die weliswaar niet onder de omkeerregel valt, maar die wel fiscaal gefaciliteerd is. Daarom wordt voorgesteld de huidige algemene mogelijkheid van verplichtstelling van vrijwillige pensioenregelingen ook te laten gelden voor de nettolijfrente in de tweede pijler. Dit betreft een technische aanpassing in lijn met de huidige regelgeving over verplichtstelling aan bedrijfstakpensioenfondsen en beroepspensioenregelingen.

Rapport Pensioen

Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Medewerkers in onzekere tijden hebben hier talloze vragen over. Dit HR-rapport informeert u over de huidige stand van zaken rondom de pensioenwetgeving en beantwoordt veelgestelde vragen. Daarnaast treft u enkele checklists, stappenplannen en achtergronden aan die u kunt gebruiken bij het oplossen van uw pensioenvraagstukken. Meer informatie en downloaden