Kan een individuele werknemer een beroep doen op naleving van de WOR door de werkgever? Normaal gesproken is dit niet mogelijk omdat de WOR toeziet op de verhouding tussen medezeggenschapsorgaan en bestuurder. Maar onder bepaalde omstandigheden kan het wel, zo blijkt uit een uitspraak van de kantonrechter.

Wat was het geval? Een werkgever heeft een percentage in mindering gebracht op de bonus van een bepaald bedrijfsonderdeel. Na overleg met de OR is de bonusregeling aangepast, omdat de oude regeling zou leiden tot een onevenwichtige bonustoekenning over de diverse medewerkers.

 

Een werknemer vordert in kort geding het deel van de jaarlijkse bonus dat nu in mindering is gebracht. In de arbeidsovereenkomst staat een eenzijdig-wijzigingsbeding met als voorwaarde dat hierover overleg moet plaatsvinden met de OR.

 

Geen instemming OR

Nu de systematiek van de winstdelingsregeling wijzigt, is sprake van een instemmingsplichtige aangelegenheid. De OR is geen instemming gevraagd, maar heeft dit ook welbewust niet geclaimd. De werknemer kan normaal gesproken geen rechtstreeks beroep doen op het niet nakomen van de verplichtingen uit de WOR.

 

In dit geval is dat anders omdat een wijzigingsbeding is opgenomen in zowel de arbeidsovereenkomst als de personeelsgids. Daarin is uitdrukkelijk bepaald dat aanpassingen alleen kunnen worden ingevoerd na overleg met de OR. Bovendien is hier sprake van een wijziging met terugwerkende kracht en daar hoefde de werknemer geen rekening mee te houden over zijn verwachtingen over 2008. De werknemer wordt in het gelijk gesteld.

 

Let op: Als de WOR is geïncorporeerd in de arbeidsovereenkomst (bijv. wijziging in de arbeidsovereenkomst in overleg met de OR), geeft de WOR wel degelijk rechten aan de individuele werknemer.

 

Kantonrechter Rotterdam, 13 november 2009, LJN BK4966