“Nu het slecht gaat en de media er bol van staan, zullen veel bedrijven geneigd zijn om voorbereidingen voor een reorganisatie te treffen”, stelt Floor Damen, partner bij advocatenkantoor Lexence in het maartnummer van HRpraktijk Magazine. “De HR-manager is de aangewezen persoon om de voorbereidingen te initiëren en naar de toekomst te kijken.
Valkuilen
Reorganiseren kent verschillende valkuilen. Damen geeft een aantal voorbeelden. “Vaak heeft een onderneming meerdere arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd afgesloten waarin geen tussentijdsopzegbeding is opgenomen. Als deze overeenkomsten toch voortijds worden onderbroken, moet de werkgever de resterende looptijd in geld aan de werknemer uitkeren.”
OR
Een andere valkuil is dat de OR zich kan verzetten als het bedrijf zich niet nauwkeurig aan de regels houdt met vragen van advies of als de ondernemer zijn adviesaanvraag niet goed motiveert. “Vaak is een reorganisatiebesluit adviesplichtig. De OR kan het adviestraject vertragen en zo verlies je veel tijd en dus geld. Gedurende die tijd mag je als ondernemer nog niet reorganiseren maar moet je wel de salarissen doorbetalen,” licht Damen toe.
Kansen
Gelukkig zijn er ook kansen bij een reorganisatie. Maar hoe grijp je die? Damen is van mening dat een bedrijf kansen creëert door zich goed voor te bereiden en creatief te zijn. “Als je goed beslagen ten ijs komt bij vakorganisaties en de OR, zorg je dat het tempo erin blijft. Je wilt niet dat de reorganisatie tijden stilligt omdat bijvoorbeeld onduidelijk is binnen welk deel van de onderneming moet worden gesneden.”
HRpraktijk houdt op 7 mei in het NBC Nieuwegein een seminar ‘Reorganiseren vanuit HR tijdens de kredietcrisis’. Na dit seminar bent u uitstekend op hoogte van de praktische en financiële aspecten van een reorganisatie. Zo pakt u de kansen en laat u de valkuilen links liggen. U kunt na dit seminar, kortom, tijdig inspelen op de gevolgen van de crisis.