Het voorstel van staatsecretaris Paul de Krom om het voor werkgevers moeilijker te maken om personeel van buiten de Europese Unie in te huren, gaat niet werken. Dat zegt advocaat Mark Uilhoorn, specialist in arbeidsrelaties en arbeidsvoorwaarden.

De Tweede Kamer accepteerde onlangs het wetsvoorstel van de staatsecretaris van Sociale Zaken. Met het accepteren van dit  voorstel is een tewerkstellingsvergunning nog maar voor een jaar

geldig. Daarnaast verplicht de wet vanaf volgend jaar werkgevers

medewerkers van buiten de EU een marktconform loon te betalen.

 

Marktconform loon

Volgens Uilhoorn is het begrijpelijk dat het kabinet de werkloosheid wil terugdringen en dit verwacht te bewerkstelligen door het moeilijker te maken om werknemers van buiten de EU in te huren. Uilhoorn zegt hierover: “Door voortaan de werkgever te gaan verplichten een marktconform loon te betalen, is het de vraag of het nog loont om dergelijke werknemers van buiten de EU binnen te halen.” Uilhoorn denkt dat er vanuit landen binnen de EU met een hoge werkloosheid (Spanje, Griekenland) voldoende aanbod zal zijn.

 

Een jaar geldig

Uilhoorn is verder van mening dat het plan om een tewerkstellingsvergunning voor werknemers van buiten de EU nog maar voor een jaar geldig te laten zijn weinig effect zal hebben. “Is een werkgever tevreden over de werknemer dan is het een kleine moeite om een nieuwe vergunning of verlenging daarvan aan te vragen. Over het geheel gesproken verwacht ik dan ook niet dat de wetswijziging tot het gewenste doel zal leiden.”