Een werknemer gaat na het einde van de arbeidsovereenkomst voor zichzelf beginnen. De ex-werkgever raakt kort daarop een van zijn beste klanten en daarmee 20 procent van zijn omzet kwijt aan de voormalige werknemer. Concurreerde de werknemer onrechtmatig met zijn voormalig werkgever?

Vrij snel nadat de werkgever een cateringbedrijf is begonnen, treedt de werknemer als bedrijfsleider in dienst. Na ongeveer twee jaar gaan de partijen uit elkaar. Twee weken na het einde van de arbeidsovereenkomst start de ex-werknemer zijn eigen horecaonderneming.

 

Vrijheid van arbeidskeuze

De ex-werkgever start een gerechtelijke procedure tegen zijn ex-werknemer omdat deze twee grote vaste klanten heeft overgehaald zaken met hem te doen. Hoewel tussen partijen geen concurrentiebeding geldt, kan er toch sprake zijn van onrechtmatige concurrentie. In beginsel is er sprake van vrijheid van arbeidskeuze en staat het een ex-werknemer, die niet gebonden is door een concurrentie- en/of relatiebeding, vrij om zich als zelfstandig ondernemer en concurrent te vestigen.

 

Stelselmatig en substantieel

Van onrechtmatige concurrentie is sprake indien de ex-werknemer stelselmatig en substantieel actief werft onder klanten van zijn voormalige werkgever, waarbij hij tevens kennis en gegevens over klanten gebruikt die hij heeft opgedaan bij de voormalige werkgever. De kantonrechter heeft in dit geval echter niet kunnen vaststellen dat de samenwerking met de voormalige klanten van de ex-werkgever is ontstaan op initiatief van de ex-werknemer.

 

De vordering voor onrechtmatige concurrentie wordt afgewezen (voorzieningenrechter Rechtbank Breda, 27 juni 2008, JAR 2008, 253).