De belangrijkste conclusies van het rapport zijn:
- Onzeker werk kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van flexwerkers.
- Onzeker werk kan een opstap bieden van werkloosheid naar werk.
- Werknemers met flexibele arbeidsuren hebben vaak minder scholingsmogelijkheden en minder loon voor gelijksoortige werkzaamheden dan vaste werknemers.
- Voor scholieren en studenten biedt een flexibel contract (zoals uitzendwerk, oproepwerk en kleine deeltijdbanen) een goede mogelijkheid om dagonderwijs en werk te combineren.
- Voor moeders met jonge kinderen bieden deeltijdwerk en variabele werktijden de mogelijkheid om betaald werk te combineren met de zorg voor kinderen.
- Flexwerk kan aan kansarme werklozen perspectief op werk bieden.
- Op langere termijn is de balans van voordelen en nadelen van flexwerk negatief.
Naar aanleiding van het onderzoek wil de vakbond een strafheffing in de vorm van een hogere WW-premie voor flexwerkers invoeren. Flexwerkers hebben volgens de vakbond een grotere kans op ontslag.
Ongenuanceerde conclusies
Critici zetten hun vraagtekens achter het onderzoek. Een van hen vindt dat het nieuwe wetenschappelijk bureau, gefinancierd door FNV, met ongenuanceerde conclusies een valse start heeft gemaakt. De conclusies komen naar zijn mening de kruistocht van FNV tegen de groei van flexwerk perfect uit. Volgens hem lijkt de vakbeweging te vergeten dat bij het scenario van toenemende onzekerheid een bedrijf moet kunnen kiezen voor een groter aandeel aan flexibele arbeid. Hij constateert in het rapport een beperkte focus op flexcontracten en dat de conclusies van de onderzoekers alleen gelden voor de onderkant van de arbeidsmarkt en niet voor de hoogopgeleide zzp’er. Die werken immers niet op basis van uitzend- of oproepcontracten.
Werkgelegenheidssucces
VNO-NCW en MKB-Nederland wijzen een strafheffing voor bedrijven met flexwerkers scherp van de hand. ‘Dit vakbondsplan vernietigt juist banen’, aldus Hans Biesheuvel en Bernard Wientjes, voorzitters van MKB-Nederland en VNO-NCW. Flexwerk is volgens beide voorzitters goed geregeld en verdient zeker niet het predikaat ‘wegwerpwerknemers’. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland heeft de vakbeweging zelf aan de basis gestaan van de zorgvuldig opgebouwde vormgeving van flexwerk. De ondernemingsorganisaties verwijzen naar het akkoord ‘flex en zekerheid’, midden jaren ’90. Volgens Biesheuvel is een deel van het Nederlandse werkgelegenheidssucces aan dat akkoord te danken.