ABN wijst leden van de ondernemingsraad aan in plaats van dat ze democratisch gekozen worden, OR-adviezen over reorganisaties bij de bank zijn daarom vernietigbaar. Dat zegt een onlangs boventallig verklaarde medewerker van ABN Amro Markets in een kort geding. Dit meldt De Telegraaf.

De medewerker wijst op de samenstelling van de ondernemingsraad van ABN Amro Markets, dat inmiddels is ingelijfd door de Royal Bank of Scotland: vijf van de twaalf leden zijn zogenoemde ‘toegevoegde leden’, onder wie ook de vicevoorzitter. In een e-mail beschrijft een ambtelijk secretaris van de ABN Amro een toegevoegd lid als ‘een afspraak tussen het vertegenwoordigende orgaan van ABN Amro en de bestuurders’.

 

In deze e-mail zegt de secretaris verder: ‘Deze toegevoegde leden kunnen worden toegevoegd voor een bepaalde klus (tijdelijk) of in geval van onderbezetting van het betrokken medezeggenschapsorgaan. Hiervoor is dus geen juridische grondslag. Bestuurder en OR kunnen in wezen alles met elkaar overeenkomen als het maar niet in strijd is met de wetgeving.’

 

Onwettig

De secretaris erkent ook dat de ondernemingsraden van de bank de laatste jaren erg veel toegevoegde leden hebben en dat er een zekere wildgroei is ontstaan. Als de bank weer in rustiger vaarwater komt moet volgens hem gepleit worden voor democratische verkiezingen én participanten in plaats van toegevoegde leden. Volgens de medewerker die het kort geding aanspande erkent de secretaris hier impliciet dat de ondernemingsraden niet democratisch gekozen zijn. Hij vindt de gang van zaken strijdig met de wet. De adviezen van de OR, waardoor alleen al bij het ABN onderdeel van de boventallige werknemer 250 ontslagen vielen, zijn daarom vernietigbaar volgens de man.

 

ABN Amro en de ondernemingsraad van ABN Amro Markets zijn de toegevoegde leden helemaal niet onwettig.

 

Tip

Het begrip ‘medezeggenschap’ doet recht aan het besef dat medewerkers in organisaties ook ‘stakeholders’ zijn en dat zij daarom daadwerkelijk invloed moeten kunnen uitoefenen op beslissingen van directies. De Wet op de ondernemingsraden (WOR) regelt daarom dat bedrijven en instellingen met meer dan 50 medewerkers een ondernemingsraad moeten instellen.