Blijft een ondernemingsraad bestaan, nadat de betreffende onderneming is gefuseerd met een andere onderneming? De kantonrechter te Leeuwarden oordeelde in een recente zaak dat dit inderdaad het geval is als de identiteit van de betreffende onderneming behouden blijft.

In verband met de slechte financiële situatie fuseert stichting A met stichting B. Beide organisaties hebben een ondernemingsraad, die advies mag uitbrengen over de voorgenomen fusie. De bestuurder van A geeft aan dat hij het advies van de ondernemingsraad op het punt van de gestelde voorwaarde over het blijven uitoefenen van medezeggenschap op de locatie A niet overneemt.

 

Op 1 juli 2009 gaan A en B via een activa/passiva-transactie samen. A is daarmee een van de vestigingen van B geworden. De ondernemingsraad A stelt dat hij niet is opgehouden te bestaan ten gevolge van de transactie, aangezien de onderneming A als zelfstandige onderneming binnen B blijft voortbestaan. B stelt dat A niet meer kan worden aangemerkt als een ‘in de maatschappij als zelfstandige eenheid optredend organisatorisch verband’.

 

Zelfstandige eenheid

In artikel 1 lid 1 sub c WOR wordt het begrip onderneming gedefinieerd als elk in de maatschappij als zelfstandige eenheid optredend organisatorisch verband waarin krachtens arbeidsovereenkomst arbeid wordt verricht. Daarbij is bepalend of het gaat om een samenwerkingsverband dat in de maatschappij als zelfstandige eenheid optreedt. Organisatorische onafhankelijkheid en juridische zelfstandigheid in een afzonderlijke rechtsvorm is niet noodzakelijk. Van optreden als zelfstandige eenheid is met name sprake wanneer de onderneming haar goederen of diensten rechtstreeks aan het publiek aanbiedt en als zodanig zelfstandig overeenkomsten met derden afsluit. Het gaat dus om de vraag of de onderneming zich onder een eigen naam aan het publiek presenteert.

 

Eigen naam

De identiteit van A is na de overname als zelfstandige eenheid met een eigen identiteit blijven bestaan. Na het samengaan is het zorgconcept van A, dat afwijkt van het zorgconcept van B, in stand gebleven. Deze identiteit blijkt ook uit het fusiedocument, de tekst op de huidige website van A en het briefpapier. De naam A blijft dan ook centraal staan in de communicatie van deze locatie van B naar buiten toe. Dit alles leidt tot de conclusie dat de aan de onderneming verbonden ondernemingsraad A nog bestaat.

 

Uit de parlementaire geschiedenis van de WOR blijkt dat de onderneming en de ondernemingsraad een ongedeelde eenheid vormen. Als de onderneming van de vervreemder na overname door de verkrijger als onderneming blijft bestaan, blijft ook de aan de onderneming verbonden ondernemingsraad bestaan. Is er na de overname geen onderneming in de zin van de WOR, dan houdt de ondernemingsraad wel op te bestaan.

 

Kantonrechter Leeuwarden 14 oktober 2009, LJN: BK0226