Vier van de vijf ondernemers vinden dat mannelijke werknemers voldoende mogelijkheden hebben om vrij te nemen bij de geboorte van een kind. Van de ondernemers vindt 70 procent het voorstel voor een wettelijk recht op twee weken ‘vaderverlof’ dan ook een vorm van ‘overbodige regelgeving’. Dit blijkt uit onderzoek van het VNO-NCW-opinieblad Forum onder 273 directieleden van bedrijven.

De Tweede-Kamerfractie van GroenLinks wil het recht op doorbetaald ‘vaderverlof’ uitbreiden tot twee weken. Een voorstel dat vandaag in de Tweede Kamer wordt besproken. Driekwart van de ondernemers wijst dit voorstel af zo blijkt nu uit het Forum-onderzoek. Zij vinden het recht op twee dagen (doorbetaald) kraamverlof dat mannelijke werknemers momenteel hebben voldoende.

 

Vakantiedagen

In de praktijk blijken mannelijke werknemers die een kind krijgen méér vrij te krijgen van hun werkgever dan de wettelijke twee dagen. Volgens het opinieblad meestal zonder dat ze daar op grond van een cao of arbeidsovereenkomst recht op hebben. In negen van de tien bedrijven is in de arbeidsvoorwaarden namelijk niet meer afgesproken dat de wettelijke twee dagen kraamverlof. Gemiddeld krijgen werknemers niettemin vijf tot zes dagen vrij. Naast de twee dagen kraamverlof (die volgens negen van de tien ondernemers ‘altijd’ of ‘meestal’ worden benut) worden meestal ook vakantie- of adv-dagen opgenomen.

 

Gemiddeld vijf dagen

Kleinere ondernemingen hebben méér moeite met verlofregelingen dan grotere bedrijven, zo blijkt ook uit het Forum-onderzoek. Werknemers die vader worden, nemen bij kleinere bedrijven (onder 50 werknemers) iets minder vrije dagen op (5,2 ten opzichte van gemiddeld 5,4). De stelling dat een vaderverlof van twee weken een ‘vorm van overbodige regelgeving’ is, wordt ook iets meer door directeuren van kleinere bedrijven dan door directeuren van grotere bedrijven onderschreven (76 procent versus 65 procent).