De gespannen arbeidsmarkt leidt tot een bloei van het flexwerk. Het aantal flexwerkers wordt maar niet kleiner, ondanks dat vakbonden en werkgevers vorig jaar een akkoord sloten over inperking van het flexwerken. Ook steeg het aantal zzp’ers. De animo om voor zichzelf te beginnen is vooral groot onder jongeren.

Arbeidsmarktdeskundigen verwachten dat de trend dit jaar doorzet. Vier op de tien werkenden zijn momenteel flexwerker zo blijkt uit cijfers van het CBS. Dat komt neer op een totaal van 2,7 miljoen flexwerkers. Dit aantal is de afgelopen jaren amper veranderd.

Flexwerkers krijgen nog altijd minder betaald

Dat terwijl vakbonden en werkgevers vorig jaar een akkoord sloten over inperking van het flexwerken. De vakbeweging steekt nog altijd veel energie om de financiële schade van flexwerk voor werkenden aan te tonen. Flexwerkers verdienen onder de streep minder dan hun collega’s met een regulier dienstverband, zo becijferde vakcentrale FNV. Sinds 2010 zouden flexwerkers voor bijna 50 miljard aan inkomsten misgelopen zijn.

Arbeidsvoorwaarden flex en vast groeien naar elkaar toe

Maar de krapte op de arbeidsmarkt heeft het argument van het karige loon ondergraven. Daarnaast groeien de arbeidsvoorwaarden van reguliere werknemers en die van flexwerkers naar elkaar toe, zo blijkt uit de nieuwe uitzendcao van eind december.

Veel meer zzp’ers

Volgens cijfers van de Kamer van Koophandel steeg het aantal zelfstandig ondernemers in het derde kwartaal naar 1,2 miljoen. Dat komt neer op een toename van 127.000 in een jaar tijd. Vooral in de zorg- en welzijnsberoepen groeit het aantal hard, gevolgd door technische, commerciële en ICT-beroepen.

Zelfstandigheid vooral in trek bij jongeren

Het zijn dan ook juist de werkenden bij wie flexwerk wint aan populariteit. De animo om voor zichzelf te beginnen is vooral groot onder jongeren. Volgens het CBS is er een substantiële stijging (11 procent) in de leeftijdscategorie tussen de 25 en 40 jaar.

Zelf de regie houden over je werktijden en beter verdienen spelen een belangrijke rol voor de keuze voor zelfstandigheid op de arbeidsmarkt, aldus arbeidsmarktdeskundige Rob Witjes van het UWV. “Vooral in krappe sectoren waar met roosters wordt gewerkt, zoals in de kinderopvang, zorg en het onderwijs, geven mensen aan dat ze zelf over hun werktijden willen gaan.”