De bezuinigingen op de toeslag voor kinderopvang zorgen er maar in beperkte mate voor dat moeders stoppen met werken of besluiten niet aan de slag te gaan. Dat zei staatssecretaris Paul de Krom (Werkgelegenheid) tijdens een overleg met de Tweede Kamer.

Eerder meldde vakcentrale FNV dat de arbeidsparticipatie van jonge moeders in gevaar komt door de aanstaande bezuinigingen in de kinderopvang. Dit lijkt, volgens staatsecretaris de Krom, dus mee te vallen.

 

Beperkte invloed

Volgens De Krom hebben de investeringen in de kinderopvang van de laatste jaren maar beperkt invloed gehad op de arbeidsparticipatie van moeders. Tussen 2005 en 2009 gingen 100.000 extra jonge moeders aan het werk. Slechts 20.000 van hen gingen aan de slag door de toeslag. ”Omgekeerd werkt het dus ook zo dat de bezuiniging op de kinderopvangtoeslag een relatief beperkt effect heeft, ” aldus de staatsecretaris.

 

Arbeidsparticipatie

In de afgelopen jaren werd 3 miljard euro geïnvesteerd in de kinderopvang. Komend jaar wordt er 205 miljoen euro bezuinigd. Daarna gaat het om een bedrag van 250 miljoen euro. Dat zal volgens De Krom leiden tot een vermindering van de arbeidsparticipatie van 0,1 procent.