Dat toont een rapport van de Britse overheidsorganisatie Advisory, Conciliation and Arbitration Service (Acas) op basis van telefoonoproepen door werknemers met nuluren-contracten op hulplijnen van de organisatie.
Ook durven betrokkenen vaak niet op zoek te gaan naar ander werk, uurroosters af te wijzen of informatie in te winnen over hun arbeidsrechten. Deze problemen kunnen volgens Acas belangrijke schade toebrengen aan het vertrouwen en de arbeidsverhoudingen.
Zware last
Acas merkt op dat aan nulurencontracten ook vaak exclusieve voorwaarden worden gekoppeld, waardoor opdrachten voor andere werkgevers kunnen worden uitgevoerd. Daardoor is het voor de betrokkenen volgens het rapport onmogelijk om bijkomende arbeidsprestaties te leveren en hun inkomen te verhogen. Volgens Brendan Barber, voorzitter van Acas, blijkt die exclusiviteit evenwel door de betrokkenen niet als een cruciaal probleem te worden beschouwd. “Daarentegen blijkt het gevoel van uitsluiting zwaar te wegen op werknemers die zich met nulurencontracten tevreden dienen te stellen. Ook de onzekerheid over het statuut en de verdere toekomst blijkt als een zware last ervaren te worden.”
Belangrijke neveneffecten
Nulurencontracten kunnen ook een aantal belangrijke neveneffecten hebben. Zo kunnen nulurencontracten ook de carrièrekansen van de partner beperken. Door de wisselende agenda is het moeilijk een weekplanning te maken. Afspraken over onder meer kinderzorg zijn lastig voor de partner om ook de eigen werkdag af te stemmen op het nulurencotract van zijn partner. Ook het plannen van een financieel budget is moeilijk.
Flexibele arbeidsrelaties en Wet Werk en Zekerheid
Direct aan de slag met flexibele arbeidsrelaties?
Met dit rapport – aangepast aan de Wet Werk en Zekerheid waarvan enkele regels al per 1 juli 2014 in gaan – beschikt u over de ultieme handleiding om aan de slag te kunnen met de meest gebruikte flexibele arbeidscontracten. Meer informatie