Onderzoek van de Rotterdam School of Management toont echter aan dat er nog steeds veel scepsis heerst bij werkgevers en werknemers over flexibel werken. Ook wijzen cijfers uit de Nationale Het Nieuwe Werken Barometer 2013 op een afname van enthousiasme in deze manier van werken. Toch zijn er tal van inhakers die in verband met de nucleaire top ingezet kunnen worden om “Het Nieuwe Werken en slim reizen te ervaren én een impuls te geven”, aldus reiskostenblog.nl.
Flexibele werkplekken
De meest voor de hand liggende maatregelen zijn thuiswerken of reizen met het openbaar vervoer. Maar tegenwoordig zijn er meer mogelijkheden. Steeds meer ondernemingen bieden flexibele werkplekken aan. Hier kan je als werknemer aan de slag wanneer het jou uitkomt. Ook buiten de stad.
HNW kan een belangrijke rol spelen in het tegengaan van de dagelijkse fileleed. Het bedrijfsleven kan bijdragen aan het verminderen van de spitsdrukte door meer werknemers flexibel te laten werken en reizen. Uit berekeningen van De Verkeersonderneming blijkt dat als dagelijks 16.000 mensen de auto tijdens de spits laten staan de filedruk sterk vermindert.
Apps voor efficiënt reizen
Ook het gebruik van apps die het reizen zo efficiënt mogelijk maken kunnen hieraan bijdragen. Ze houden bijvoorbeeld niet alleen rekening met files, maar ook met spoorwijzigingen, en zelfs met de fietsroute naar het station. Via de app kunnen bestuurders ook de stoelen in hun eigen auto beschikbaar stellen, zodat anderen mee kunnen rijden.
Toolset personeelshandboek
Als een bedrijf groter wordt, is een personeelshandboek al gauw een must. Dit handboek wordt aan elke werknemer uitgereikt. Alle regels en richtlijnen op allerlei gebied zijn hierin vastgelegd. Naast huisregels zijn in het handboek ook regels rond ziekte en vakantie, de geldende overlegvormen, studie en opleiding, rookregels en bijzondere personeelsregelingen te vinden. Meer informatie