Op de eerste dag van het nieuwe jaar lopen veel werknemers al meteen tegen een dilemma aan: collega’s zoenen of niet? Etiquettespecialisten geven tips.

De nieuwjaarszoen: sommige medewerkers nemen speciaal vrij om er aan te ontsnappen, anderen lopen zich er al weken warm voor. Uit eerder onderzoek is gebleken dat bijna de helft van de Nederlanders het vervelend vindt om collega’s met zoenen gelukkig nieuwjaar te wensen. Volgens Lilian Woltering van De Etiquettespecialisten hebben vrouwen over het algemeen meer problemen met de nieuwjaarszoen dan mannen. “Vrouwen kunnen zoenen van mannelijke én vrouwelijke collega’s verwachten,” zegt ze in de Volkskrant. “Dat is de helft meer. Mannen hoor ik er eigenlijk nooit over.”

Woltering ziet de nieuwjaarszoen als een goedbedoelde, attente geste. “Bij sommige collega’s zet ik dan maar even het verstand op nul. Maar laten we eerlijk zijn: zoenen met collega’s komt vaak neer op zoenen in de lucht. Dus waar hebben we het over?” Gonnie Klein Rouweler van Image Consulting is een andere mening toegedaan. “Laten we niet te handtastelijk worden – en daar reken ik zoenen onder – dat is not done. Zoenen doe je met familie. En je begint het nieuwe jaar niet door je op je werk als een familielid te gedragen.”

Koortslip of gestrekte arm?

Hoe kun je ongewenst zoenen vermijden op de werkvloer? Eerlijk zeggen dat je niet zoent adviseert Klein Rouweler. “Omdat je elkaar niet wilt kwetsen, verzinnen sommigen uitvluchten, zoals Ik ben verkouden of Ik heb een koortslip.” Andere tip: treed de zoengrage collega met gestrekte arm tegemoet. Klein Rouweler: “Een collega trekt je echt niet met een ruk naar zich toe. En gebeurt dat wel, dan heb je altijd nog de linkerhand. Die zet je tegen de schouder van je collega om hem, of haar, op afstand te houden.”

En als je dan zoent, hoe vaak doe je dat dan? Woltering: “Drie is te veel, internationaal leidt dat tot verwarring. En als je, zoals nu met Nieuwjaar, een rijtje mensen moet zoenen wordt het zo veel. Twee is subtieler. Eén zoen is in opkomst onder jongeren en studenten. Het is intiem, te intiem voor op het werk, vind ik.”

Over één ding zijn Woltering en Klein Rouweler het roerend eens bij het geven van ‘de beste wensen’: kijk iemand aan als je de hand schudt. “En wens iemand oprecht het beste. Het moet uit het hart komen. Dat is oprechter dan ondertussen wegkijken naar de volgende die je de hand wilt schudden.”

Personeelshandboek: wat mag wel/niet?

Als een bedrijf groter wordt, is een personeelshandboek al gauw een must. Dit handboek wordt aan elke werknemer uitgereikt. Alle regels en richtlijnen op allerlei gebied zijn hierin vastgelegd. Naast huisregels zijn in het handboek ook regels rond ziekte en vakantie, de geldende overlegvormen, studie en opleiding, rookregels en bijzondere personeelsregelingen te vinden. Download de Toolset Personeelshandboek