De Tweede Kamer moet wachten op een feitelijk voorstel van staatssecretaris Weekers van Financiën voor een alternatieve regeling voor de bijteling privégebruik bestelauto’s van de zaak. Dit blijkt uit zijn antwoord op vragen van de Tweede Kamer over Weekers ‘autobrief.’

In deze brief komt de toekomst van de fiscale stimulering van (zeer) zuinige auto’s en enkele andere onderwerpen op het gebied van de autobelastingen aan de orde. Het grootste probleempunt bij de huidige regeling is de rittenadministratie.

 

Bijtelling

Er geldt voor werknemers en ondernemers geen fiscale bijtelling voor het privégebruik van een bestelauto van de zaak, als kan worden aangetoond dat op kalenderjaarbasis minder dan 500 privékilometers worden gereden. Werknemers en ondernemers ontsnappen aan de bijtelling als zij een uitgebreide en nauwkeurige rittenadministratie bijhouden. Die administratie veroorzaakt echter veel administratieve rompslomp.

 

Overleg met de branche

Weekers bekijkt nu in constructief overleg met de branche welke alternatieven kunnen leiden tot één of meerdere concrete voorstellen. Dit is echter geen gemakkelijke opgave. Daarbij speelt onder meer een rol dat de vormgeving van een nieuwe regeling de schatkist geen geld mag kosten. Ook heeft de branche als randvoorwaarde aangegeven dat er geen sprake mag zijn van een lastenverschuiving van werknemers naar werkgevers.

 

Uitsluitend zakelijk gebruik

Weekers heeft de Tweede Kamer in zijn brief laten weten er naar te streven snel met concrete voorstellen te komen. Mogelijk wordt per 1 januari 2012 wel de ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik’ ingevoerd. Dit is een alternatief voor de rittenregistratie van bestelauto’s van de zaak die bijna volledig zakelijk worden gebruikt. Een nadeel kan zijn, dat bij gebleken privégebruik de werkgever weer wel geconfronteerd wordt met de naheffing en boete.

 

BPM

In de autobrief van Weekers staan geen plannen om BPM te gaan heffen op bestelauto’s. Eerder dit jaar deden daarover wel geruchten de ronde. Die blijken nu dus niet waar te zijn. De staatssecretaris geeft wel aan dat er een aanzienlijke lijst is van bijzondere regelingen, die hij wil bekijken. Uitgangspunt daarbij is voor Weekers:

  • handhaven wat moet in internationaalrechtelijk perspectief; en
  • handhaven als het doel in lijn ligt met het huidige beleid en de fiscale regeling effectief is.