De twee dagen kraamverlof moeten nu in de eerste vier weken na de geboorte van het kind worden opgenomen. De werkgever betaalt tijdens die twee dagen het loon door.
Het initiatiefvoorstel behelst het volgende:
- Vaders/meemoeders krijgen vanaf 1 januari 2012 het recht op vijf dagen kraamverlof.
- De vijf dagen zijn gebaseerd op een fulltime werkweek. Werkt de vader/meemoeder parttime, dan moet het aantal verlofuren naar rato berekend worden.
- Ook bij de nieuwe regels geldt dat vaders/meemoeders het verlof moeten opnemen in de eerste vier weken na de geboorte.
- Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) neemt de loondoorbetaling op zich. De werknemer moet de uitkering dan via de werkgever bij UWV aanvragen. Dat doet hij uiterlijk vier weken voor de datum, waarop hij de uitkering wil laten ingaan. Met de uitkering gaat het loon van de werknemer niet omlaag. UWV betaalt namelijk gewoon het volledige loon door in de vorm van een uitkering.
Kraamverlof in EU
In de meeste andere landen van de Europese Unie (EU) hebben vaders/meemoeders veel meer recht op kraamverlof dan in Nederland. In sommige landen is dat niet het geval en ontvangen de vaders bijvoorbeeld 80% van hun gebruikelijke salaris. In Ierland, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Slowakije, Tsjechië, Malta en Cyprus is er geen wettelijke regeling.
Let op
In cao’s kunnen andere afspraken staan over het doorbetalen van salaris en het inleveren van vakantiedagen tijdens het kraamverlof. Ook met de ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging (PVT) kunnen andere afspraken zijn gemaakt. Als dit zo is, gelden deze afspraken en niet de afspraken in de wet. Er mogen alleen afspraken worden gemaakt over extra vakantiedagen. De werknemer houdt per jaar wel altijd recht op viermaal het aantal dagen vakantie dat hij in een week werkt.