Met ingang van 1 januari 2013 verleent de SER geen subsidie meer aan het GBIO (scholingsfonds voor medezeggenschap) voor bijdragen aan opleidingskosten. In plaats daarvan komen enkele andere maatregelen. Kort samengevat zien deze er als volgt uit.
Werkgever wettelijk verplicht scholing te betalen
De werkgever krijgt in het nieuwe stelsel de wettelijke plicht om de scholing en vorming van leden van ondernemingsraden te betalen. De OR kan in beginsel en binnen het redelijke zelf bepalen hoe de dagen die hij nodig acht voor scholing en vorming worden ingevuld.
Richtbedragen en certificering
Om te kunnen zien wat redelijke kosten zijn voor kwalitatief goede cursussen stelt de SER jaarlijks zgn. richtbedragen vast voor OR-cursussen. Opleidingsinstituten kunnen van een speciaal daarvoor opgerichte stichting een certificaat ontvangen indien zij aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Geschillen voorleggen aan bedrijfscommissies
Geschillen over de toepassing van het wettelijk scholingsrecht kunnen door ondernemer en/of OR worden voorgelegd aan de bedrijfscommissie waaronder de onderneming valt. De bedrijfscommissies stellen daarvoor een speciale scholingskamer in.
Commissie Bevordering Medezeggenschap
In 1 juni 2012 had de SER al een speciale commissie opgericht, de Commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM), die als algemene taak heeft om de medezeggenschap in ondernemingen te bevorderen. Onderdeel van die taak is het bevorderen van scholing van OR-leden. De CBM heeft vrijdag 21 december 2012 een Aanbeveling uitgebracht. Daarin beveelt de CBM onder meer aan om binnen een onderneming overleg te voeren over een scholingsplan, daarbij te kiezen voor een opleidingsinstituut met een certificaat en gebruik te maken van de richtbedragen van de SER. Ook beveelt de CBM aan om geschillen voor te leggen aan de bedrijfscommissie.