Als medewerkers vinden dat de werkgever te lang wacht met het instellen van een ondernemingsraad, wenden zij zich uiteindelijk tot de kantonrechter. Volgens de bestuurder is de verstandhouding tussen partijen dermate verstoord, dat hij verzoekt de zaak aan te houden zodat er een mediationtraject kan worden gestart.

Bij een taxicentrale werken ongeveer 180 mensen, waarvan 60 lid zijn van FNV bondgenoten. Een groot aantal medewerkers heeft actie gevoerd om de bestuurder er toe te bewegen een ondernemingsraad in te stellen. Ook heeft FNV Bondgenoten de bestuurder schriftelijk gewezen op zijn verplichting om een ondernemingsraad in te stellen. De bestuurder stelt dat men een afspraak kan maken, waarbij de directie in samenspraak met belangstellende medewerkers een plan ter oprichting van de ondernemingsraad zal maken.

 

Verstoorde arbeidsrelatie

Naar de mening van de belangstellende medewerkers pakt de bestuurder de zaken niet voortvarend genoeg aan, waarop de bemiddeling en advies van de bedrijfscommissie wordt ingeroepen. De bedrijfscommissie adviseert de bestuurder om met onmiddellijke ingang te investeren in het vormgeven van de medezeggenschap. Vervolgens wendt men zich tot de kantonrechter met het verzoek te bepalen dat de bestuurder voor 1 juni 2012 een ondernemingsraad instelt. De bestuurder voert aan dat de verstandhouding tussen partijen zodanig verstoord is, waardoor constructief overleg en gezamenlijke oprichting van de ondernemingsraad niet meer mogelijk is. Hij verzoekt de zaak aan te houden, zodat er een mediationtraject kan worden gestart.  

 

Instellen ondernemingsraad verplicht

Aangezien circa 60 personen lid zijn van de vakbond, wordt aangenomen dat de vakbond een belanghebbende is die bij de kantonrechter naleving van de WOR kan verzoeken. Op grond van artikel 2 lid 1 WOR is de ondernemer verplicht tot het instellen van een ondernemingsraad. Het verweer dat de instelling van de ondernemingsraad niet mogelijk is vanwege de verstoorde verstandhoudingen dient te worden verworpen. Het personeel heeft er meerdere malen op aangedrongen om tot het instellen van een ondernemingsraad over te gaan. Aangezien het om een wettelijke plicht gaat, kan de bestuurder zich er na al die tijd niet op blijven beroepen dat de verstoorde verstandhouding hieraan in de weg staat. Van belang is dat de bestuurder geen gebruik heeft gemaakt van de bemiddelingspoging van de Bedrijfscommissie.

 

Kantonrechter Alkmaar 22 februari 2012, LJN BV7026          

 

Tip

Hier tikt de rechter de bestuurder op de vingers, omdat hij niet heeft meegewerkt aan de bemiddelingspoging bij de Bedrijfscommissie. Alhoewel het gaat om een andere procedure, kijkt de rechter dus wel naar wat daar is gebeurd!