Het Uniform Pensioenoverzicht (UPO), dat is bedoeld om duidelijkheid te verschaffen, roept in de praktijk juist veel vragen op. Aon Consulting merkt dat de UPO’s in veel gevallen onduidelijke informatie bevatten en foute gegevens vermelden, waardoor verkeerde verwachtingen worden geschept.

Bij Aon zijn voorbeelden bekend waarbij het bedrag dat op het UPO vermeld staat, driemaal zo hoog is als het bedrag waar de werknemer feitelijk recht op heeft. Ook worden persoonlijke elementen die de uiteindelijke pensioenuitkering flink beïnvloeden, zoals een echtscheiding, vaak onterecht genegeerd. “Dit schept verkeerde verwachtingen,” aldus Mart Vreven, managing consultant van het Expertise Centre van Aon Consulting. Daarnaast is het Uniform Pensioenoverzicht volgens Vreven, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, niet uniform. “De verschillende pensioenreglementen kunnen namelijk niet altijd zomaar bij elkaar worden opgeteld.” Verder worden er verschillende uitgangspunten gehanteerd in de basisgegevens. Dit treft vooral mensen met een salariswijziging die op 1 januari ingaat. De gegevens van het pensioenoverzicht zijn dan anders dan de UPO-gegevens.

 

Voor eind maart

Niet iedere deelnemer in een pensioenregeling heeft inmiddels een UPO toegezonden gekregen. “Wij begrijpen dat er verzekeraars zijn die pas met ingang van volgend jaar aan deze verplichting gaan voldoen,” zegt Vreven. “Echter, ook dit lijdt tot onduidelijkheid. Zeker als je nagaat dat ook de frequentie verschilt: sommige mensen ontvangen jaarlijks een UPO, anderen eens per vijf jaar. We adviseren werknemers contact op te nemen met hun werkgever of verzekeraar indien ze voor eind maart geen UPO hebben ontvangen.”

 

Handleiding

Om HR-, financieel managers en (ex) werknemers een handje te helpen bij het checken van de UPO stelt Aon Consulting de ‘UPO Handleiding’ beschikbaar. Deze is gratis te downloaden via deze link.