De houdbaarheid van het nabestaandenpensioen hangt aan een zijden draadje. Dat blijkt uit het overleg over een pensioenakkoord tussen kabinet en oppositie. Een versobering van deze regeling, of zelfs afschaffing, kan de schatkist de broodnodige miljarden opleveren.

Wie bij een pensioenfonds spaart voor een ouderdomsuitkering, spaart ook voor een nabestaandenpensioen voor de eventuele partner. En dat is bij overlijden van de pensioenspaarder goed voor 70 procent van het pensioen. Bij pensionering kan de pensioenspaarder kiezen voor een hoger pensioen, bijvoorbeeld als er geen partner is of als de partner zelf een pensioenregeling heeft, of voor een nabestaandenpensioen voor de partner als de partner geen of weinig pensioen heeft opgebouwd.

Minister Dijsselbloem van Financiën besprak de versobering van het partnerpensioen woensdagavond 13 november j.l. met onderhandelaars van CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP. De partijen zoeken met elkaar een alternatief voor een eerder pensioenplan dat in de Eerste Kamer niet werd geaccepteerd.

Een kwart van de 30 miljard euro die jaarlijks belasting- en premievrij opzij wordt gezet, is bedoeld voor het partnerpensioen. Als de aftrekbaarheid van dat nabestaandenpensioen helemaal wordt afgeschaft, bespaart dat de overheid ruim 7 miljard euro aan aftrek. Vervolgens komt daarvan een deel, mogelijk de helft, in de staatskas terecht middels loonbelasting, premies sociale zekerheid en btw.