Een werknemer is al 27 jaar in dienst als Vege Motoren in augustus 2004 failliet wordt verklaard. De curator zegt de arbeidsovereenkomst met een werknemer op, maar nog voor het einde van de vermelde opzegtermijn treedt de werknemer in het kader van een doorstart in dienst van Vege B.V. op basis van een arbeidsovereenkomst voor een half jaar. Deze overeenkomst wordt na een halfjaar verlengd met negen maanden. Maar een kleine maand voordat deze overeenkomst afloopt, meldt de werkgever dat het contract na afloop niet wordt verlengd.
Ketenregeling
De werknemer verzet zich hiertegen en vindt dat de ketenregeling ex artikel 7:668a BW ertoe heeft geleid dat hij bij Vege B.V. werkzaam is op basis van een dienstverband voor onbepaalde tijd. Hij wijst er op dat hij voor Vege Motoren B.V. exact dezelfde werkzaamheden verrichtte als voor zijn huidige werkgever.
De werkgever verweert zich met het argument dat de arbeidsovereenkomst door de curator op geldige wijze was opgezegd.
Opvolgende overeenkomsten
Het Hof Den Haag oordeelt in hoger beroep dat het standpunt van de werknemer juist is. De ketenregeling stelt namelijk dat een verlengde arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van rechtswege wordt omgezet in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd als een termijn van 36 maanden wordt overschreden. Dit geldt óók voor elkaar opvolgende arbeidsovereenkomsten tussen verschillende werkgevers die ten aanzien van de verrichte arbeid elkaars opvolgers zijn. Het Hof stelt dus de ketenregeling uit artikel 7:668a BW boven de Ragetlie-regel uit artikel 7:667 lid 4 en 5 BW.
Tip
Het is oppassen geblazen voor werkgevers die via een faillissement een doorstart willen maken. De kans is groot dat werknemers die bij de oude werkgever een vast dienstverband hadden en na de doorstart dezelfde werkzaamheden gaan verrichten, direct bij hun nieuwe werkgever in vaste dienst komen.
Hof Den Haag, 3 maart 2009, LJN: BH5977