De banengroei in het midden- en kleinbedrijf komt in 2009 volledig tot stilstand. Ruim 80 procent van de bedrijven verwacht geen groei van de werkgelegenheid. In de industrie (-3,25 procent), detailhandel (-1,25 procent) en horeca (-1,25 procent) loopt die zelfs terug. Nam het arbeidsvolume in het mkb in 2006, 2007 en 2008 nog met respectievelijk 85.000, 107.000 en 65.000 fte’s toe, volgend jaar komen er niet meer dan 2.000 fte’s bij.
Het aantal werknemers in het midden- en kleinbedrijf daalt over de gehele linie met 17.000. Daar tegenover staat (opnieuw) een toename van het aantal zelfstandigen met 18.000.
Personeel is kostenpost
MKB-Nederland ziet in deze cijfers een trendbreuk: werkgevers in het MKB beschouwen personeel niet meer als een kans op meer omzet, maar als een kostenpost die zij in economisch onzekere tijden tot een minimum willen beperken. Volgens de ondernemersorganisatie begrijpelijk omdat de productiviteitsgroei in 2009 blijft steken op 1,25 procent en daarmee ver achterblijft bij de stijging van de lonen en de loonkosten. Dat opgeteld bij alle verantwoordelijkheden die een werkgever voor zijn medewerkers heeft, maakt personeel op dit moment tot een te groot risico aldus de ondernemers. Om dat risico te beperken schakelen ondernemers in toenemende mate uitzendkrachten en – vooral – zelfstandigen zonder personeel in.
De barometer laat verder zien dat eenderde van de bedrijven minder zal investeren in
personeel als de arbeidskosten nog verder stijgen. Bijna 70 procent noemt de
oplopende personeelslasten in meer of mindere mate een bedreiging voor hun bedrijf.
Voorstellen
MKB-Nederland pleit voor de korte termijn voor een verantwoorde ontwikkeling van de loonkosten. Volgens de ondernemers moeten de vakbonden kiezen tussen veel banen of hogere lonen. Daarnaast vinden zij dat de zorgkosten voor werkgevers moeten worden beteugeld. Op de langere termijn moet de arbeidsproductiviteit worden verbeterd. Dat kan volgens hen onder meer door de inzet van arbeid te flexibiliseren en ‘slimmer werken’ mogelijk te maken door gerichte scholing.