
Je kent het wel: eindelijk heb je een sterk team staan, en dan — BAM! — komt er weer een ontslagmelding binnen. Gefrustreerd vraag je je af: Wat doen we verkeerd?
In deze krappe arbeidsmarkt is goed personeel vinden al lastig genoeg. Laat staan goed personeel behouden. Maar geen paniek! Met de juiste aanpak kun je ervoor zorgen dat je team intact blijft.
Wat is een normaal personeelsverloop?
Personeel komt en gaat – dat hoort erbij. Maar wanneer wordt het een probleem? Een jaarlijks personeelsverloop van rond de 10% is normaal. Maar zit je richting de 15-20%, dan mogen de alarmbellen rinkelen. Dit cijfer verschilt per branche, bedrijfsgrootte en regio, dus kijk vooral naar je eigen trends van de afgelopen jaren.
Wil je weten hoe hoog het verloop binnen jouw organisatie écht is? Gebruik dan deze eenvoudige formule: (Aantal vertrekkende medewerkers / totaal aantal medewerkers) × 100.
Zo bereken je eenvoudig jullie verlooppercentage en kun je bepalen of het tijd is om in actie te komen.
Soorten personeelsverloop
Niet al het personeelsverloop is hetzelfde. En niet al het verloop is slecht. Verloop hoort bij een gezonde organisatie, denk aan iemand die met pensioen gaat. Het is daarom goed om de verschillende soorten verloop te kennen, zodat je beter grip krijgt op het vertrek van medewerkers. We kennen de volgende soorten:
- Natuurlijk verloop – Dit gebeurt wanneer medewerkers vertrekken door pensioen, een aflopend contract, verhuizing of overlijden.
- Vrijwillig verloop – Een medewerker kiest zelf voor vertrek, vaak vanwege ontevredenheid, nieuwe ambities of een kortere reistijd.
- Ongewenst verloop – Ook wel gedwongen vertrek. Denk aan ontslag wegens slechte prestaties, een conflict of reorganisatie.
Door deze verschillen te herkennen, kun je beter inspelen op wat er binnen jouw organisatie gebeurt. Heb je bijvoorbeeld veel vrijwillig verloop? Breng dan met een onderbouwd medewerkersonderzoek in kaart hoe het zit met het werkgeluk van je medewerkers en besteed er extra aandacht aan in gesprekken.
De 6 meest voorkomende redenen van vertrek
Om te kunnen anticiperen op verloop, is het handig als je iets meer weet over de belangrijkste redenen dat medewerkers van baan wisselen. We hebben daarom zes van de meest voorkomende redenen voor je op een rijtje gezet:
- Een nieuwe uitdaging – Een aantrekkelijker project, nieuwe vaardigheden ontwikkelen of een totaal ander carrièrepad: soms kunnen mensen de verleiding van iets nieuws gewoon niet weerstaan.
- Geen werkgeluk – Medewerkers die ontevreden zijn of geen werkgeluk ervaren – bijvoorbeeld omdat het werk geen voldoening geeft of de samenwerking met collega’s stroef verloopt – lopen leeg en gaan uiteindelijk op zoek naar iets anders.
- Betere arbeidsvoorwaarden – Met de huidige inflatie en economische onzekerheid, is geld een belangrijke reden van vertrek. Als elders een hoger salaris, extra voordelen of een betere werk-privébalans lonkt, dan is de stap naar buiten zo gezet.
- Geen groei – Mensen hebben het nodig om te groeien. Een gebrek aan ontwikkelings- en doorgroeimogelijkheden zorgt er dan ook voor dat medewerkers om zich heen gaan kijken.
- Persoonlijke redenen – Een veel voorkomende vertrekreden zit in de persoonlijke sfeer. Dat kan gezondheid zijn, iets met familie of bijvoorbeeld een verhuizing.
- Arbeidsconflict – Een conflict met collega’s of met de leidinggevende? Als de sfeer slecht is, is de wil om te blijven er vaak ook niet (meer).
Het moge duidelijk zijn: medewerkers vertrekken om tal van redenen. Wil je personeelsverloop écht verminderen? Begrijp dan waarom mensen vertrekken en pak de kernproblemen aan. Gaan veel medewerkers bijvoorbeeld weg omdat ze een gebrek aan groei ervaren? Zorg dan voor een goed gesprek en kijk naar wat er mogelijk is. En nog belangrijker: onderneem ook daadwerkelijk actie.
De gevolgen van een hoog personeelsverloop
Steeds nieuwe gezichten in je team? Dat brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Voor collega’s, voor teams en voor de organisatie als geheel. Een paar serieuze gevolgen van personeelsverloop:
- Duur grapje – Nieuwe mensen vinden en inwerken kost tijd én geld.
- Druk op de ketel – Overdracht van werk gaat zelden vlekkeloos, met als gevolg dat het hele team moet bijspringen.
- Slechte sfeer – Collega’s zien hun teamgenoten vertrekken en dat kan de motivatie drukken.
- Slechte naam – Als mensen steeds weggaan, vragen anderen zich af: Wat is daar mis? Dat schrikt zowel nieuwe medewerkers als klanten af.
- Kennisverlies – Vertrekkers nemen hun ervaring mee, en dat kan de kwaliteit van het werk beïnvloeden.
Kortom: hoog verloop is niet alleen vervelend, maar ook slecht voor je bedrijf. Tijd om het aan te pakken!
8 tips voor minder personeelsverloop
Hoewel er geen kant-en-klaar recept is om personeelsverloop volledig te voorkomen, kun je gelukkig zelf wel een hoop doen om verloop te verminderen.
- Schrijf heldere vacatureteksten – Wees duidelijk over wat je verwacht en wie je zoekt. Dit helpt om de juiste kandidaten aan te trekken die passen bij de organisatie.
- Maak een effectief onboardingprogramma – Een goed digitaal inwerkprogramma zorgt ervoor dat nieuwe medewerkers zich welkom voelen en sneller productief zijn.
- Blijf continu in gesprek – Zorg met een goede gesprekscyclus voor regelmatige communicatie en feedbackmomenten. Zo creëer je transparantie en voorkom je verrassingen.
- Bied loopbaanbegeleiding – Help medewerkers bij het uitstippelen van hun carrièrepad binnen de organisatie. Maak ruimte voor ontwikkeling en groei, om zo de motivatie en betrokkenheid van je mensen te vergroten.
- Neem mentale gezondheid serieus – Let op signalen van stress en hoge werkdruk en bied ondersteuning om burn-outs te voorkomen.
- Luister naar medewerkers – Voer regelmatig medewerkersonderzoeken uit om te achterhalen wat er speelt en waar verbeteringen mogelijk zijn.
- Wees flexibel – Zorg dat er ruimte is voor flexibel werken en ondersteun een gezonde werk-privébalans.
- Beloon je medewerkers – Toon je waardering met complimenten, kleine attenties of bonussen om loyaliteit en tevredenheid te verhogen. Je kunt zelfs makkelijk een eigen loyaliteitsprogramma maken.
Op naar een duurzaam personeelsbestand!
Wil jij de komende tijd werken aan een stabiel, hecht team en duurzame arbeidsrelaties? Zorg er dan voor dat je collega’s hun werkgeluk (terug)vinden. Want als jouw medewerkers met plezier werken, dragen ze bij aan het succes van jouw organisatie. Door de juiste strategieën toe te passen, kun je personeelsverloop verminderen en bouwen aan een duurzame en gezonde werkomgeving.