Het rapport doet voorstellen voor fiscale filebestrijding voor werknemers met en zonder auto van de zaak. Voor werknemers met auto van de zaak wordt een Bonus/Malus leasebudget voorgesteld. Hierbij wordt de werknemer door een variabele kostenvergoeding gestimuleerd om minder en zuiniger te rijden of met het openbaar vervoer te reizen. Als de werknemer hierdoor tegen lagere kosten kan reizen, dan kan hij deze bonus in eigen zak steken.
Persoonlijk mobiliteitsbudget
Voor werknemers zonder auto van de zaak, wordt een persoonlijk mobiliteitsbudget voorgesteld. Met dit voorstel krijgt de werkgever de mogelijkheid om heel concreet te sturen op het aantal reizen en de wijze van vervoer. Hiermee ontstaat een prikkel waardoor werkgever en werknemer zich telkens kunnen afvragen of de reis wel noodzakelijk is en of de auto wel het geëigende middel is om de reis te maken. Dit voorstel zou een stelselwijziging betekenen die goed moet worden doorgerekend op budgettaire gevolgen en administratieve lasten voor het bedrijfsleven. Weekers laat de beide voorstellen verder bestuderen door enkele ambtenaren en de opstellers van het rapport.
Onbelaste kilometervergoeding verlaagd
Wat niet in de voorstellen staat is een verlaging van de onbelaste kilometervergoeding van maximaal negentien cent. Het kabinet overweegt deze echter wel te verlagen om de files aan te pakken. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) en minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) laten uitzoeken wat de effecten zijn als de maximaal onbelaste vergoeding wordt verlaagd naar twaalf of dertien cent per kilometer, aldus het Nederlands Dagblad.