Door de veranderende arbeidsmarkt – vergrijzing,beschikbaarheid op de arbeidsmarkt en de komst van een nieuwe generatie – moeten organisaties met andere vormen van arbeidscontracten gaan werken. Reind Loggen, voormalig voorzitter van de stuurgroep bij CJIB: “Mensen zijn uitgekeken op de klassieke vormen van belonen. De discussie gaat niet meer over 1 of 2 procent loonsverhoging, maar over hoe iemand bij zijn toekomstige werkgever zijn talenten kan ontplooien. De intrinsieke motivatie zit dus tegenwoordig bij de ontwikkelkant van de werknemer. De werknemer anno 2011 is op zoek naar zinvol werk. Daar zul je dus als werkgever op moeten gaan organiseren.”
Flexibele werktijden
Dat heeft het CJIB inmiddels dan ook gedaan. “Bij het CJIB werken veel mensen voor een tweede inkomen. Als je die mensen in kantooruren laat werken, zijn ze een groot deel van hun inkomen kwijt aan kinderopvang. Als je hen laat werken op tijden die hen uitkomen, kunnen ze zichzelf een flinke materiële loonsverhoging geven. Daarnaast hebben ze minder stress en is het werk makkelijker inpasbaar in hun leven.”
Weerstand
Maar niet alleen externe ontwikkelingen hebben invloed gehad. Ook interne ontwikkelingen hebben bijgedragen. Loggen: “We waren in die tijd bezig met The Seven Habits of Highly Effective People van Stephen Covey. Daarbij staat (anders) gedrag centraal. Aanvankelijk was er veel weerstand tegen Anders Werken, omdat het te ‘blauw’ werd aangevlogen. Toen kwam Covey van pas. Het help om een zachte kant van het proces heel concreet te maken. Wat bij ons bovendien heel erg meespeelde is dat de ‘facilitators’, degenen die de Covey-training gaven, collega’s waren en geen externen. Ze krijgen vanuit de organisatie veel waardering en dat motiveerde hen weer.
Resultaat gericht werken
Een ander succes is dat door de invoering van het resultaatgericht werken veel minder management nodig is. Waardoor de mogelijkheden en de ontwikkeling van medewerkers toenemen. Loggen, inmiddels directeur P&O van het ministerie van Veiligheid en Justitie: “Nog een stap verder is om medewerkers een ontwikkelbudget te geven, zodat mensen zelf kunnen kiezen hoe ze die stap gaan maken. Als die stap ook wordt gezet, is het CJIB op dat gebied een van de modernste organisaties van Nederland.”
Dit is een verkorte weergave van het interview met Reind Loggen in de Nieuwe Werken special van Real Estate Magazine.