Hogeropgeleiden kiezen meer dan drie jaar geleden voor een baan in de non-profit. Niet het idealisme is gestegen maar de voortdurende crisis leidt er toe dat hogeropgeleiden meer voorkeur krijgen voor 'veiliger' sectoren. Daarnaast is onder deze doelgroep het ‘je leven bij één bedrijf kunnen werken’ weer aantrekkelijk. Dit blijkt uit de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey (BAS) van Yacht.

Drie jaar geleden was ‘Je leven lang bij één bedrijf’ voor 8 procent een arbeidsdoel, nu voor ruim 10 procent. Opvallend is verder dat de interesse voor gewoon weer een fulltime baan behoorlijk toeneemt. In de recente meting beoogt ruim 50 procent  een baan van 32-40 uur en dat was rond de 38 procent een paar jaar geleden.

Dick Koopman, directeur bij Yacht: “Wat opmerkelijk is, is dat de voorkeur voor de non-profit zo duidelijk is gestegen bij mensen die niet werkzaam zijn bij een non-profit organisatie. Stond werken bij de overheid drie jaar geleden nog op de derde plaats, dat is nu de tweede. Onderwijs stond op de zevende plaats en nu op de derde. Zorg is de spectaculairste stijger, komt van plaats vijftien en is nu gestegen naar plaats acht. Wat wij duidelijk zien is dat men vooral op zoek is naar sectoren die minder de druk van de crisis voelen. Het leveren van een maatschappelijke bijdrage is al jaren een stabiele factor met 17 procent. Met die crisisbestendigheid is het overigens niet goed gesteld: het aantal vacatures in de overheid daalde vanaf halverwege vorig jaar met gemiddeld zo’n 15 procent. Maar ook de vraag vanuit de zorg en onderwijs staat onder druk.”
 

Fulltime

Hij vervolgt: “Daarnaast zien we de belangstelling om weer fulltime te gaan werken. Oorzaken hiervan zijn divers.  Soms vraagt de werkgever dat uitdrukkelijk, vaker zien we een financiële noodzaak als aanleiding.”

Onder hoger opgeleiden zijn de volgende branches in 2013 het meest favoriet om in te werken (het percentage hoger opgeleiden dat op deze branche stemt, ze mogen op max 3 branches stemmen):
• 1.     Onderwijs (32%)
• 2.     Overheid (26%)
• 3.     Zorg (24%)
• 4.     Maatschappelijke dienstverlening (21%)
• 5.     Zakelijke dienstverlening (19%)