De zorg is een van de sectoren waar Het Nieuwe Werken en thuiswerken nog niet aan de orde zijn. Het werk zou het niet mogelijk maken en ook de privacy van patiënten is aan de orde. Men neemt informatie over patiënten liever niet mee naar huis.
Triagisten
Toch kunnen triagisten, de mensen die aan de lijn komen als je de huisarts belt en die bepalen of je langs mag komen of niet, hun werk best wel goed vanaf huis doen. Althans, dat vindt ruim de helft van de ondervraagde respondenten in het onderzoek. Backhaus signaleerde vier meningen die speelden onder de 77 ondervraagde triagisten, locatiemanagers, opleiders, huisartsen en kwaliteitsmedewerkers. Bijna een op de vijf noemt thuiswerken van triagisten een slecht idee. Er is te weinig toezicht op het functioneren van de triagist en de privacy van patiënten is onvoldoende gewaarborgd.
De drie andere denkrichtingen zijn echter wel positief. Bijvoorbeeld als een mogelijke noodoplossing tijdens piekuren, maar niet meer dan dat. Voor anderen kan het verder gaan mits het contact met de dienstdoende huisarts goed geregeld kan worden (telefoonarts) en de triagist thuis een goede rustige werkplek heeft.
Familiarity
‘De meeste twijfel ging over wat wij ‘familiarity’ noemen’, legt Backhaus uit op de site van de VHN. ‘Men vindt het belangrijk om elkaar te kennen en wil niet werken met iemand thuis waarvan niemand weet wie het is of wat ze doet. Werkervaring op de post wordt belangrijk gevonden: weten hoe het gaat op de post.’
Het onderzoek is bedoeld om de discussie op gang te brengen en de verschillende argumenten, voor en tegen, in kaart te brengen. Het is uitgevoerd in het kader van Het Nieuwe Werken, een onderwerp dat aan de orde is bij de VHN. De VHN blijft echter terughoudend. Directeur Hansmaarten Bolle noemt het onderzoek interessant. Maar of het er ooit van komt is natuurlijk helemaal de vraag. ‘Er zijn nog erg veel hobbels te nemen.’