De afgelopen 5-10 jaar zijn er veel kinderopvangorganisaties geweest die naast hun core business (kinderen opvangen) allerlei extra diensten hebben aangeboden.

Waarom?

  • Om het werkende ouders makkelijker te maken
  • Omdat je kunt verdienen aan ontzorgen
  • Omdat ze snappen dat als je een drukke baan hebt het fijn is om je vrije tijd zoveel mogelijk aan je kinderen te besteden
  • Omdat ze meedenken met de klant

Nu is het zo dat de werkgever niet extra hoeft te verdienen aan een medewerker… dat lijkt me niet de juiste focus. Wel is het  belangrijk dat die medewerker goed in zijn/haar vel zit, tevreden is met de (tijds)indeling in zijn/haar leven en naast werken ook tijd heeft voor gezin, hobby, sport, vrienden etc.  We begrijpen allemaal dat een werknemer in balans beter presteert, flexibeler is, minder verzuimt.

Dat regelen ze zelf maar…

Natuurlijk kun je denken… ik ga me niet ook na werktijd nog bemoeien met medewerkers. Hun privéleven, hun eigen dingen dat regelen ze zelf maar.
Toch wil je wel dat ze goed in hun vel zitten, en dagelijks fit en energiek op het werk verschijnen.
Voor vrouwelijke medewerkers met een gezin is dat soms nog een flinke kluif. Dus waarom daarin niet eens kijken wat je kunt doen. Denk eens mee.. wat kun jij doen als werkgever?

Meditatiemomentje doet wonderen

Ik heb al verschillende mooie initiatieven gezien die ook echt werken en de werkende moeders veel tijd besparen.

Denk eens aan:

  • Sporten onder werktijd, bijv lunchzwemmen (bij dichtbij gelegen zwembad), yoga op de werkvloer of fitnessabonnement waarbij deels onder werktijd wordt gesport (bijv van 16.30-17.30)
  • Warme hap mee naar huis: ik ken een bedrijf waar de kantinemedewerkster na lunchtijd aan het werk blijft en gaat koken op afroep. Ze bedenkt een afwisselend gezond menu en eens per week kun je inschrijven. Om 17 uur zijn de gerechten klaar en kun je langs de kantine lopen en met een warme hap naar huis. De werkgever stelt bedrijfskeuken ter beschikking en kantinemedewerkster rekent kosten voor ingrediënten en haar eigen uren.  Super idee!
  • Was- en strijkservice.. Een lokale was-strijkservice haalt ’s morgens de waszakken op en brengt het diezelfde dag schoon en gestreken weer terug. Kost de werkgever niets, even centraal organiseren en veel medewerkers houden wat tijd over aan het eind van de werkdag
  • Incidentele opvang bij vergadering, teamoverleggen of brainstormsessies. Medewerkers allemaal nodig op de werkvloer op een bepaalde dag? Dat kan voor werkende moeders lastig zijn (als ze moet komen op een niet werkdag). Er zijn bedrijven die voor zo’n specifiek overleg incidentele opvang verzorgen in het pand. Zo kunnen moeders de kids meenemen naar het werk, daar laten opvangen, rustig overleggen en dan weer naar huis (de sportschool kan dat ook, Ikea trouwens ook, dat kan dus op de werkvloer ook!)
  • Veel werkende moeders maken te weinig tijd voor zichzelf. Zo branden ze op… en gaan ze verzuimen.  Ze rennen op het werk, ze rennen voor het gezin en ze vergeten stil te staan bij zichzelf. Je ziet het gebeuren als werkgever.. wat doe je dan? Er zijn bedrijven die een paar keer per week meditatie-momenten aanbiedt aan alle medewerkers. Korte momenten, half uurtje… en zo heerlijk om weer opgeladen verder te kunnen. Ook (stoel) massage kan een goed voorbeeld zijn om drukke moeders even te laten ontspannen  (de kosten daarvan zijn niet enorm hoog, echt niet, een eigen bijdrage zou trouwens ook niet gek zijn in deze)
  • Werk-balans trainingen; werkende moeders kunnen veel leren van elkaar. Geef ze daartoe de gelegenheid. Voorkom zuchtende  en klagende moeders tijdens de lunch en bij het koffieapparaat. Laat ze gericht olv een goede trainer/coach in gesprek zijn over werk-privébalans. Onderwerpen kunnen zijn: timemanagement, emoties rondom moederschap, werk en gezin etc . Een dagdeel per half jaar is al voldoende om aandacht te besteden aan de zaken die er voor hen toe doen en die helpen meer ontspannen en energiek te werken.

Wat doe jij om werkende moeders gezond, tevreden en productief op de werkvloer te houden?