VLM België laat de ondernemingsraad van haar dochtervennootschap VLM Nederland weten dat naast de statuten, ook de bedrijfsnaam en de doelomschrijving zijn gewijzigd. Maar de Nederlandse ondernemingsraad stelt dat er sprake is van een adviesplichtig besluit.

VLM Nederland is een dochtervennootschap van VLM België. In de statuten van VLM Nederland is het doel bepaald, te weten het verzorgen van personen- en vrachtvervoer per vliegtuig. Medio februari 2010 informeert VLM België de ondernemingsraad over het feit dat de statuten zijn gewijzigd, alsmede dat VLM Nederland voortaan VLM Airlines Personeelsbeheer Nederland heet. Ook is de doelomschrijving in de statuten gewijzigd in het aangaan van arbeidsovereenkomsten met en het inhuren van personeel met bekwaamheid tot het verzorgen van vervoer per vliegtuig. De ondernemingsraad stelt dat sprake is van een adviesplichtig besluit. Ook had VLM advies moeten vragen over de invoering van de zogeheten ‘wetleaseconstructie’ bij VLM Nederland. VLM Nederland exploiteert daardoor geen lijndiensten meer voor zichzelf, maar slechts voor derden.

 

Wijziging bedrijfsactiviteiten

Er is sprake van een belangrijke wijziging in de activiteiten van VLM Nederland. VLM Nederland was eerst een luchtvaartmaatschappij en na de statutenwijziging opereert het enkel nog als personeelsbeheermaatschappij. Dit is een belangrijke wijziging van de bedrijfsactiviteiten en is daarmee adviesplichtig. Ook het besluit tot toepassing van de wetleaseconstructie is adviesplichtig nu VLM Nederland daardoor geen zeggenschap meer heeft over de uit te voeren vluchten. Aangezien alle commerciële beslissingen worden genomen door VLM België en VLM Nederland daarvan financieel afhankelijk is, moet VLM België als medeondernemer worden beschouwd.

 

De door VLM aangevoerde klachten kunnen niet leiden tot cassatie. Voornoemde klachten hebben enkel betrekking op feitelijkheden, waardoor het geen rechtsvragen zijn. Het oordeel van de Ondernemingskamer blijft daardoor intact.

 

Hoge Raad, 3 februari 2012, LJN BU9108

 

Tip

Een statutenwijziging is in beginsel niet adviesplichtig. Dit is anders wanneer een dergelijke wijziging leidt tot een belangrijke wijziging in de organisatie van de onderneming van de vennootschap en/of in de bevoegdheden binnen de onderneming.